Александар Митић за "Политику": Провокације из Тиране и Приштине нису изоловани случајеви, већ добро испланирана стратегија

Фото: gazetadita

Официр за везу Београда и Приштине Дејан Павићевић одговорио је јуче на захтев Приштине да косовски министар спољних послова Хашим Тачи 24. априла посети Београд, обавестивши је да против њега постоји правноснажна судска пресуда и да би био изведен пред надлежни суд, потврђено је Танјугу у Канцеларији за Косово и Метохију.

„Сви грађани Србије једнаки су пред законом. Узимајући у обзир правни систем Србије и чињеницу да је пресуда Тачију правно обавезујућа, он би био задржан при првом контакту са било којом службом надлежном за спровођење закона и изведен пред надлежни суд”, речено је у Канцеларији за КиМ.

Претходно је агенција Бета објавила на основу неименованог извора да је официру за везу у недељу стигао званичан захтев косовских органа да се Тачију одобри долазак у Београд на скуп „Европске интеграције западног Балкана: заједно можемо боље”, који организује НВО Омладински одбор за образовање. Главни учесници требало је да буду министри спољних послова Србије, БиХ, Македоније и Косова.

Какав ће бити одговор, могло се претпоставити по ранијим изјавама српских званичника, које је још једном јуче поновио премијер Александар Вучић. Он је у Новом Пазару рекао да ће се држава у случају доласка Хашима Тачија понашати у складу са законом, подсетивши да постоји правоснажна пресуда. Он је додао да нико не врши притисак на Србију у вези са тим питањем, указујући да се притисцима ништа не би ни постигло.

Организатори скупа јуче се на наше позиве нису јављали, али, како смо незванично сазнали, позиву се нису одазвали министри из Македоније и БиХ, а Ивица Дачић је још раније рекао да нема намеру да присуствује скупу.

Тешко је поверовати у то да Тачи, званична Приштина и њени покровитељи нису били свесни какав може да буде одговор Београда на најаву његовог доласка. Како је у недељном интервјуу „Политици” прокоментарисао министар Дачић, то је само једна у низу провокација да би се видело колико смо „чврсти”. Министар правде Никола Селаковић то доводи у везу са данашњим наставком дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

„Некако је занимљиво да се тензије увек подижу када нам се ближи наредна рунда разговора. Тако да их ја тумачим на такав начин”, рекао је Селаковић, додајући да подизања тензије није долазило са српске стране.

Вероватно на сличан начин треба посматрати и друге стреле и стрелице које у последње време одапињу из Приштине и Тиране. Пошто је већ изазвао револт Београда када је 7. априла изјавио да ће се Косово и Албанија ујединити кроз ЕУ или на „класичан начин”, што је потом приписано непрецизном преводу, албански премијер Еди Рама је протеклог викенда ипак то поновио. Овог пута без демантија.

У интервјуу ТВ Скај њуз Арабија Рама је рекао да је уједињење заАлбанију и Косово „неизбежно и неупитно” и да ће се догодити напуту ка Европи, али да је могуће да се то догоди и „на други начин,уколико се Европа не умеша у стратешке калкулације балканскихдржава и промену изгледа Балкана”.

Ни сада, као ни у претходним приликама, нико се није узнемирио у западним центрима моћи, али ни у окружењу. Различити аршини толико су очигледни да домаћи званичници не могу да их пренебрегну.

„Код нас кад залудни Шешељ да неку непримерену изјаву, о томе расправљају и ЕУ и Европски парламент, а када Рама из дана у дан прича о неминовности уједињења Албанаца и стварању великеАлбаније, онда сви ћуте. Хајде што ћуте Брисел, Берлин, Вашингтон, али зашто ћути Подгорица? Зашто ћуте Скопље и Атина? Зар и они нису део те приче о великој Албанији”, приметио је Дачић за наш лист.

Осврћући се на ћутање Запада, шеф владине Канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић оцењује да или мисле да Рама нема никакву снагу или потцењују опасност од таквих идеја.

„То чуди, јер то може да пробуди разне духове или вампире на Балкану. Не само у Србији која обухвата и Косово него и у Црној Гори, Грчкој и Македонији”, каже шеф владине канцеларије.

Збиља, шта би се догодило да Вучић или Томислав Николић кажу нешто слично о уједињењу Срба као што Рама у последње време говори када је реч о Албанцима? Или да било ко од српских званичника, макар и најнижег ранга, каже да ће се Срби ујединити са сународницима из БиХ или Црне Горе преко ЕУ, а ако не може тако, онда на – класичан начин?

Провокације из Тиране и Приштине нису изоловани случајеви, већ добро испланирана стратегија, категоричан је Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе. Како истиче, познато је да Албанци не крећу у координисане офанзиве, макар и реторичке, без зеленог светла са Запада.

„За творце новог таласа притисака на Београд није довољно то што је Србија повукла своју администрацију са Косова и Метохије, укинула српско правосуђе и цивилну заштиту, а није добила ништа заузврат. Подизањем лествице на 11 услова Бундестага и причу о великој Албанији, фокус притиска се помера ка урушавању захтева за формирање заједнице српских општина као ентитета, ка одустајању Београда од спречавања међународног легитимитета Приштине, те ка припреми за оно што је кључни услов ЕУ и САД, а то је потписивање споразума о добросуседским односима, практично признање ’независног Косова’”, сматра Митић.

Политика двоструких стандарда према српском питању, нажалост,јесте стандард ЕУ, додаје он. Власт у Београду је о таквој позицији и последицама дугорочног наставка условљавања требало да размишља пре него што је одлучила да све карте баци у кош европских интеграција.

„Очигледно је да Србија у ЕУ не ужива заштиту. То смо могли по зна који пут да видимо последњих месеци, од неуважавања српске енергетске и економске безбедности кроз минирање Јужног тока, до толеранције према великоалбанским испадима у Београду и Тирани, неповољне интерпретације Бриселског споразума или притиска да Србија што пре уведе санкције Русији”, каже Митић.

ПОЛИТИКА

Б. Чпајак

Б. Баковић