Александар Митић за "Спутник": Позив Тачију је провокација Запада

Председник Центра за стратешке алтернативе Александар Митић нема дилему да је позив упућен Тачију смишљен на западу, и то у оним, како каже, центрима моћи који контролишу НВО која је организатор скупа.

„Премда овај скуп није организован од стране ЕУ, а сагласност за боравак Тачија у Београду није званичан услов нити део бриселског споразума, нити услов за почетак отварања поглавља са ЕУ, сигурно је ово још једна провокација која долази из Брисела, али и из Лондона и Вашингтона“, каже Митић.

Према његовим речима, ради се о додатном иритирању Београда, како би се показало да није довољно оно што је до сада испунио.

„Београд је испунио много више него што је требало: укинуо српско правосуђе, цивилну заштиту и повукао своју администрацију са Косова“, рекао је он додајући да је ова посета доказ да се све то сматра недовољним и да Београд мора да иде даље у у ономе што је кључни услов и Европске уније, НАТО-а и САД, а то је потписивање споразума о добросуседским односима, практично признање независног Косова.

СПУТНИК