Александар Митић за "Спутњик": Катаклизмичне најаве распада Русије делују неозбиљно

Катаклизмичне најаве распада Русије делују неозбиљно, сматра Александар Митић. Те ствари треба да подстакну светску јавност да Русију види као „рђавог момка“, каже Владислав Јовановић.

Футуристичка нагађања о крају Русије кроз десет година нису ништа ново. Овим речима бивши шеф мисије СРЈ при Уједињеним нацијама Владислав Јовановић за Спутњик оцењује најновију анализу за наредну декаду америчке приватне обавештајне компаније Стратфор, којом се предвиђа, између осталог, и распад Русије.

„Мадлин Олбрајт, бивши држави секретар САД, својевремено је говорила да је Русија сувише велика да би сама располагала својим богатством, чиме се показивало да постоје намере и циљеви који се припремају да се у погодној ситуацији извуку на површину. То је случај са Украјином, која је практично на силу исфорсирана, пре свега вољом Америке, али и уз помоћ неких западноевропских земаља, како би се Русија економски и социјално исцрпела, што би требало да доведе до промене власти, односно, до довођења неке власти која би слушала Америку“, оцењује Јовановић.

Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе, за Спутњик напомиње да Стратфор има лошу репутацију међу спољнополитичким новинарима и практичарима и у самој Америци.

„Анализе и предвиђања Стратфора треба узети са озбиљном резервом. Њихове анализе су често компилације новинских текстова зачињених грешкама у терминологији и силним бомбастичним предвиђањима, од којих се, наравно, већина не обистини. Константне мете тих предвиђања су главни амерички војни, дипломатски и економски конкуренти на светској политичкој сцени — а то су Русија, Кина и Немачка. Такво је и ово најновије предвиђање. Док је извесно да ће се политичка, економска и институционална криза у Европској унији продубити, најаве драстичних економско-политичких проблема у Кини и катаклизмичне најаве распада Русије делују неозбиљно“, сматра Митић.

Јовановић подсећа да се Русија консолидовала и успела да се планетрано организује показујући амбицију да се врати на глобалну сцену, што, каже он, Америци очито смета.

Јовановић указује да је Русија спиритус мовенс чланица БРИКС-а и успостављања нове финансијске централе, банке, која треба да ограничи апсолутну моћ долара.

„Амерички циљ је јасан, али Русија не дозвољава да буде третирана као другоразредна сила. Избијају на површину и други центри моћи који се полако уједињују са Русијом, и представљају други пол, који је све јачи, и који ће у не тако далекој будућности Америку да доведе на други степен. Ово су ствари које опседају америчке умове који су намерили да прво реше ствар са Русијом, а касније да пређу на друге земље БРИКС-а. Тако да је Украјина измишљена криза наручена и вештачки одржавана са два циља: један, да Русију исцрпљује, а други, да Западној Европи још једном докаже да она није способна да сама решава своје проблеме већ да јој је потребна Америка. Као што је то био случај са југословенском кризом коју је Америка вештачки изазвала и продужавала само да би Европи доказала да је она само број два, а да је прва европска сила, у ствари, Америка“, објашњава Јовановић.
Митић напомиње и да се у самој анализи Стратфор сам ограђују од својих предвиђања и каже да можда Русија и неће да пропадне, нарочито не на кратке стазе, те да би стога требало појачати антируске алијансе у Европи у оквиру НАТО-а да би се то остварило.

„Дакле, по обичају, Стратфорова анализа више личи на списак лепих жеља америчких екстремних јастребова него на озбиљну аналитичку предикцију“.

СПУТЊИК