ЦСА на Давосу Источне Европе

Давос Источне Европе

Директор Центра за стратешке алтернативе Александар Митић биће модератор панела посвећеног будућности Србије на 20. Економском форуму у Криници, у Пољској, познатом и као “Давос Источне Европе”.

Панел, чији је један од организатора ЦСА, а покровитељ Економ:еаст магазин, разматраће 10. септембра питања: “да ли су европске интеграције на Балкану могуће без решавања преосталих територијалних спорова, попут Косова?”, “да ли заиста има места за Србију у ЕУ с обзиром на умор од проширења и последице грчке кризе?”, “какву улогу и даље на Балкану играју велике силе попут САД и Русије?” и “може ли Србија да постане регионални енергетски центар?”.

На панелу о Србији ће учествовати бивши словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак, потпредседник Демократске странке Србије Слободан Самарџић, новинар Радија Слободна Европа Ненад Пејић и директор организације Трансконфликт Иан Бенкрофт.

На 20. Економском форуму ће учестовати и аналитичар Владимир Радомировић, члан Управног одбора ЦСА.

Још увек под утиском страдања председника Леха Качинског и политичко-безбедносног врха у авионској несрећи средином априла у Русији, Пољска се наиме спрема да од 8. до 11. септембра угости преко 2,000 званичника, привредника и експерата из 60 земаља, у оквиру најпрестижнијег источноевропског економско-политичког самита.

Од пленарне седнице, на којој ове године учествује и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, преко стотинак панела, на којима ће се разговарати и о будућности Србије, до многобројних пропратних пријема на којима ће учесници имати прилике да се сретну с водећим људима компанија попут Нокије, Газпрома или Дојче банке, Економски форум у елитној бањи на југу Пољске жели да потврди зашто га западни медији називају “Давосом Источне Европе”.

Ове године, форум је посвећен теми “Европа након Лисабонског споразума – Стратегија за будућност”.

Иако полази од географске одреднице источне Европе и економских питања, форум се бави и темама решавања сукоба на евроазијском простору, политичким и безбедносним интеграцијама, односима са Русијом и САД, али и темама попут професионалног спорта, нарочито фудбала уочи Европског првенства у фудбалу, које ће се 2012. године одржати у Пољској и Украјини.

Криница, Пољска

На кључним панелима ће се између осталог расправљати о будућности ММФ-а, банака и гасног тржишта, уз учешће представника водећих светских финансијских институција и енергетских компанија.

Међу високим званичницима најављени су и председник Европског парламента Јержи Бузек, потпредседник Европске комисије Марош Шевчович, европски комесар за финансијско планирање и буџет Јануш Левандовски, немачки министар унутрашњих послова Томас де Мазијер, бивши лидер покрета Солидарност и пољски председник Лех Валенса, као и потпредседник Нокије Еско Ахо и Петар Тилс, генерални директор Дојче банке за централну и источну Европу.

Економски форум сваке године додељује награду за личност године и компанију године у источној и централној Европи, те представља “Извештај о трансформацији”, посвећен реформама у овом делу Европе, који припрема Price Waterhouse Coopers.

У прошлом издању, представљеном у септембру 2009. године, истакнуто је да Србија « нема јасну перспективу чланства у ЕУ », « има ограничено унутрашње тржиште », « велику зависност од спољног финансирања » и « недовољан напредак у економској трансформацији », те да би ситуацију могло да погорша слабљење динара и сервисирање спољног дуга.