Други Балкански дијалог за младе стручњаке у Београду

Други Балкански дијалог за младе стручњаке, који организује Фонд Горчаков, биће одржан у Београду 6. и 7. маја.

Овај научно-образовни програм основан је с циљем успоставања дијалога међу младим стручњацима о актуелним питањима односа Русије и држава Балкана.

Током дводневног сусрета младих балканских и руских стручњака из области међународних односа и политикологије, којима ће се придружити и афирмисани стручњаци, историчари, новинари, археолози, политичари и јавни радници, у центру дебата биће питања регионалног и међународног карактера у контексту односа Русије и балканских држава. У току расправа и округлих столова посебна пажња биће посвећена историјском наслеђу Русије и Балкана, затим енергетици као срцу светске политике, мекој моћи и медијској сцени Балкана.

Отварању скупа присуствоваће и председник Државне думе Русије Сергеј Јевгењевич Наришкин, који ће тих дана бити у званичној посети Србији.

Отварање програма биће у формату панел разговора, уз учешће познатих руских и балканских историчара и стручњака у области међународних односа и права, народних посланика и политичара.

У оквиру Балканског дијалога предвиђен је и сусрет Фонда Горчаков са студентима Правног факултета Универзитета у Београду и предавање руских стручњака за студенте и професоре Универзитета у Београду. Такође је предвиђено представљање Фонда српским невладиним организацијама које се баве јавном дипломатијом, као и посета учесника скупа Нафтној индустрији Србије.

Догађај организују Фонд Горчаков и Београдски центар за евроазијске студије, уз подршку Амбасаде Русије у Србији.