Душан Пророковић за „Бету“: Резултати избора у Украјини онеспокојавајући

Директор београдског Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић рекао је за агенцију Бета да су први резултати избора у Украјини "онеспокојавајући", јер, упркос победи проевропских снага, отварају простор за нове сукобе у Доњецку и Луганску.

Након пребројавања 45 одсто гласова, воде блок председника Петра Порошенка са 21,5 одсто и Народни фронт премијера Арсенија Јацењука са 21,6 одсто гласова, а за њима са 11 одсто следи Самопомоћ, у којој су млади активисти и борци који су се вратили са фронта.

У парламент ће ући и Радикална партија националисте Олега Љашка са 7,4 одсто гласова, као и националистичка странке бивше премијерке Јулије Тимошенко, која има 5,7 одсто гласова.

Пророковић је за агенцију Бета казао да је председник Украјине Петро Порошенко једини у изборној кампањи истицао да ће испунити обавезе мировног споразума из Минска, који је, према његовим речима, "једина здрава грана за коју се могу ухватити све сукобљене стране".

"После ових избора, споразум из Минска нема ко да брани. Порошенко јесте председник, али његов блок је добио само петину гласова и ту се отвара простор за нову радикализацију, нове сукобе и војне акције", оценио је Пророковић.

Кијев и проруски побуњеници потписали су 5. септембра у Минску споразум, чији је циљ окончање сукоба у којима је погинуло око 3.000 људи, а пола милиона становника расељено.

Пророковић је подсетио да се премијер Арсениј Јацењук залагао против споразума из Минска, као и све остале партије које су учествовале на изборима.

"Његова позиција (Јацењука), па и Јулије Тимошенко, јесте десна и јесте националистичка, десничарске партије улазе у владу и оне ће водити политику Украјине", додао је Пророковић.

Он је оценио и да треба бити веома опрезан у оценама да су на изборима победиле "проевропске снаге" јер, како је истакао, "нико осим проевропских странака није ни учествовао на изборима".

"Треба бити обазрив, јер остаци остатака Партије региона И Комунистичке партије нису оно што су те партије представљале у Украјини пре годину дана", рекао је Пророковић.

Нагласио је и да треба видети како ће "изборни колач бити подељен", а за смиривање кризе било би, како сматра, добро да Радикална партија националисте Олега Љашка остане у опозицији.