Душан Пророковић: Треба учинити све да би Република Српска опстала

На промоцији књиге „Немачка геополитика и Балкан“ (Catena mundi, 2014), аутор Душан Пророковић је оценио да би Република Српска могла да буде искоришћена за покретање међуцивилизацијског дијалога на овом простору.

- Ако се такав међуцивилизацијски дијалог десио на простору средње Азије, где руско православно становништво одлично сарађује са низом муслиманских народа, не видим зашто тако нешто не би могли бар да покушамо и на Балкану – рекао је Пророковић. Извршни директор ЦСА и предавач на београдском Факултету за дипломатију и безбедност процењује да је судбина свих балканских држава идентична, од БиХ до Бугарске, којима прети да их велике силе наредних деценија претворе у заштитни појас који ће спречавати продор таласа имиграната ка средњој Европи.

- Однос Србије према Републици Српској, стратешки и дугорочно, треба да буде двостепен. У првом степену треба учинити све да би се Српска очувала и од ње се створио витални део српског етно-простора – истакао је Пророковић.

Он је указао на опасност да се међурелигијски расцеп који се десио у БиХ, а сада се, како је рекао, донекле дешава у Бугарској и Македонији, може искористити за покретање новог рата на овим просторима.

- Нови ратови нису у интресу балканских народа и треба их се клонити, али они се споља могу итетако подстаћи, на то не смијемо да наседамо. У том смислу Република Српска може бити искоришћена за покретање неког међуцивилизацијског дијалога – појаснио је Пророковић.

Према његовим ријечима, Србија на унутрашњем плану наредних деценија мора да подстиче демографски раст, а као основни геополитички интерес наводи потребу веће присутности на овом простору сила попут Русије, Кине и исламских земаља које благонаклоно гледају на српски фактор.

- Криза у ЕУ и целом западном свету је драматична, не само економска, него и политичка, идентитетска и демографска, што нису околности у којима се може планирати даље напредовање и освајање нових економских простора – наводи он.

Указује, да у таквим околностима велике државе обично предузимају некакве одбрамбене стратегије, а као највероватнију од њих сматра да ће балканским државама наредних деценија бити намењена судбина граничних или изванграничних појаса око Европе који ће спречити неконтролисани прилив миграната из разних делова света.

Пророковић је рекао да је књига спремљена за стогодишњицу Првог светског рата да би показао да интереси средњоевропског континентализма и немачке геополитичке школе остају дугорочни и да се у континуитету проводе на Балкану.

Catena Mundi