Душан Пророковић: Узроци дебакла владине политике на КиМ

Поштовани познаници, комшије и остали политички неистомишљеници из Српске напредне странке, обраћам вам се на овакав начин јер сте овога пута баш претерали. Да се само ради о нападу на ДСС, још би се преко свега могло и прећи. Са једне стране, ДСС је тврђи орах него што су многи мислили. Било је и већих напада и тежих тренутака, али је странка опстала. Тако да ни ова оркестрирана кампања не би утицала на рејтинг, који се укотвио у границама између комотног преласка цензуса и недостижног добацивања до двоцифреног резултата.

Душан Пророковић

Са друге стране, нападом на ДСС одсекли сте грану на којој седесте. Друго је питање да ли је ДСС требао да се опходи према вама на начин на који је то чинио и какву корист и штету је од свега имао – то су већ теме за унутарстраначке расправе – овде бих само желео да подсетим да вам је тај исти ДСС у последњих годину и по дана два пута бацао појас за спасавање.

Први пут после првог круга председничких избора, а други пут током реконструкције владе. Прво, без ДСС не бисте ни били на власти. Друго, из приче о реконструкцији бисте изашли као тешко поражена страна. Ивица Дачић је успео да цео овај процес усмери ка њему најпожељнијем исходу – обарању београдске власти, чиме је за догледно време затворена причао о могућој коалицији СНС и ДС. Подршка рушењу Ђиласа од ДСС била је мотивисана убрзавањем расписивања парламентарних избора, међутим, како ствари стоје, после 03. новембра од тога нема ништа.

Десетине узрока дебакла

Опет сте почели да се давите, трећи пут за кратко време. Према ДС сте ископали ров, према ДСС залупили врата, са СПС сте у латентном сукобу, па вам шлауф у све хладнију и дубљу воду могу добацити само Чедомир Јовановић и остаци остатака некадашњег ЛДП. Али то је већ ваша брига.

Наша брига је недопустив напад на Марка Јакшића. Преко тога се не може прећи. Није Марко Јакшић кривац за ваш пораз нити за позицију у коју сте доспели. Узрок вашег проблема је сасвим други и зато оставите невиног човека на миру.

Могао бих да наређам више десетина узрока вашег дебакла на одржаним изборима 03. новембра (посебно би ваљало да сами анализирате резултате јужно од Ибра, упоредите их са уложеним средствима и ресурсима и схватите колико је претрпљени пораз велики), али задржаћу се на кључном.

Све што се дешава (и што ће се дешавати наредних годину дана) на политичкој сцени у Србији треба посматрати само из једног угла: могућности расписивања превремених парламентарних избора. Александру Вучићу се жури да капитализује текући висок рејтинг, а то је могуће само на новим изборима, па све потезе које вуче усмерава ка том циљу. Успешно окончавање локалних избора у српским срединама на КиМ, као предуслов за потоњу награду у виду добијања датума за отпочињање преговора са ЕУ, јесте важан тренутак у наступу СНС. Добијање датума је требало да означи почетак предизборне кампање СНС, за изборе, на којима би можда освојили и троцифрен број мандата у Народној скупштини.

СПС и догађаји из Митровице

Оно што су у врху СНС заборавили јесте да је ово и најгори могући сценарио за СПС и Ивицу Дачића. Брзо расписивање избора (уз већ преко таблоида најављено прозивање кадрова СПС током предизборне кампање) значило би и брзи крај политичке каријере Ивице Дачића, а могуће и политичке странке на чијем је челу. Одлагање примене Бриселског споразума и даље „подгревање“ косовског питања је важан тренутак у наступу СПС. Тиме се купује време и остварује неопходан предуслов за обарање рејтинга СНС.

У овим околностима, чак и ако добијете датум, неће бити расписивања избора. Такође, не мање важно је што би се у наредном периоду оваквом политиком управо СПС могла приближити ставовима „патриотског блока“ и отворити сва она врата која је СНС са треском залупио. Поготово ако се има у виду скори почетак градње Јужног тока и традиционално добре везе врха СПС са Москвом.

У овом светлу посматрајте и последње догађаје из Косовске Митровице.

Дакле, господо из СНС, узрок ваших фрустрација је у томе што овај рат који сте започели против СПС, а који желите да окончате брзим одржавањем парламентарних избора – губите. Хистеричне реакције и напади на невине људе вам ништа неће помоћи. Напротив, учиниће вашу позицију још тежом. Ивица Дачић вас, од једне до друге битке, убедљиво добија иако има и мање војника (слабији рејтинг!) и слабије оружје (мања подршка споља).

Зато зауставите ове нечасне нападе на Марка Јакшића. Нема он никакве везе са узроком ваших проблема. И – ако нешто могу да вас посаветујем – добро обратите пажњу на све прелетаче. Посебно на оне који најжешће ударају по ДСС. Како су продали друге, а да би се преко СНС домогли синекура, сада ће продати и вас, па пребећи даље. Где? Претпостављам код Палме или у ПУПС… Мењају се власти и политике у Србији последњих година, само коалиција око СПС остаје у власти.

Душан Пророковић је извршни директор Центра за стратешке алтернативе