Елена Гускова: Одлука МСП не обавезује друге земље ни на шта

Елена Гускова

После одлуке Међународног суда правде пет земаља ЕУ је добило позив Хашима Тачија да признају независност Косова, а ми смо се обратили шефу одељења за изучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН Јелени Гусковој, која је љубазно пристала да прокоментарише ову изјаву:

«Од фебруара 2008. године када је Косово прогласило своју независност, они нису постигли никакав успех на том плану. Већ две и по године Косово није независна држава у саставу ОУН. Препрека томе је позиција Кине и Русије у Савету Безбедности УН, других земаља који имају исти проблем, као и Србија. Због тога ове земље никада неће признати независност Косова. Позиција Србије, позиција Београда је да Косово сматра својом територијом, коју ни једна земља, ни једна организација не сме да одваја од ње. Власти Косова су се надале да решење Међународног суда правде дозволи Косову да тражи признање од свих осталих земаља које још нису признале Косово. И због тога је Приштина била срећна, срећни су били Албанци, мислећи да ће сада они кренути у правцу УН и ка својој столици у тој организацији. Али због тога што одлука МСП није обавезна за друге земље, то значи да свака држава онда гледа свој интерес» сматра Гускова

И Шпанија, и Грчка, и Кипар у којима постоје сепаратистичке тенденције као и у Србији никада неће признати независност Косова. Зато, како је рекла Гускова, и после одлуке Међународног суда покушаји косовских Албанаца да стекну државност неће имати никаквих резултата.

«Наравно, Хашим Тачи и сви косовски Албанци ће радити све што могу како би друге земље признале независност Косова. Али ипак, постоје околности које то ометају, које неће дозволити Косову да у најскорије време постане члан ОУН и самостална држава одвојена од Србије» истакла је Гускова и на питање како коментарише притисак САД на европске земље, одоговорила да Америка нема такво великог утицаја на неке земље Старог континента, као што можда Косово машта и да због тога тај процес неће бити завршен.

Елена Гускова је шеф одељења за изучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН.

Глас Русије