Јелена Гускова: САД и Албанци задовољни

Јелена Гускова

Заседање Генералне скупштине о резолуцији коју је предложила Србија и ЕУ, било је бурно. Одмах је било јасно да су САД и Албанци врло задовољни. Они су прихватили догађај као завршетак разговора о независности Косова, као неповратни акт, који дозвољава позивање на једногласно мишљење свих чланова УН. Зато су се на заседању појавили председник, премијер и министар инострних послова Косова Фатимир Сејдиу, Хашим Тачи и Скендер Хисени. Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић негодовао је и поставио питање по ком основу се представници непризнате територије налазе у сали Генералне скупштине? Док су тражили потребан одговор, заседање је одлагано. Коначно су Србима објаснили да је делегација из Приштине стигла на позив Француске, Велике Британије, Немачке, Италије и САД.

По протоколу, Вук Јеремић је изнео садржај предложене резолуције, подвукавши да се она не тиче питања статуса Косова и изрекавши оно што је из резолуције „испало” – Србија никада неће признати независност Косова, и она има снаге да се за то бори.

За резолуцију нису гласали, већ су је једноставно одобрили. Али већ после тога покренута је оштра дискусија. Представници земаља које су већ признале Косово, приликом иступања говорили су о својој подршци независности покрајине, о заједничком кретању Србије и других балканских земаља ка ЕУ, о будућем дијалогу две самосталне државе, о миру у региону, о важности овог корака, који је предузела Србија, изменивши текст своје резолуције.

Да посетимо да у новој варијанти резолуције Србија већ с поштовањем прима одлуку Међународног суда (раније је она просто примана на знање) и тежи наставку дијалога између Косова и Србије. Није ушла у нови текст ни теза Србије о непризнавању једностраног отцепљења Косова.

У иступању представника САД, Турске, Албаније и других чуло се уверење да разговора о Косову више неће бити, да ће сада све земље признати независност ове покрајине, да ће Србији захвалити на њеној флексибилности и посебан допринос миру на Балкану.

Русија и Кина као чланице СБ иступиле су са позиције непромењивости резолуције 1244, која не дозвољава разговор о независности Косова.

По свему судећи, уступци Србије омогућили су САД да сигурније говоре о независности Косова, надајући се на увећање броја земаља које су признале ту чињеницу. И највероватније дебате ће се наставити у СБ. Овде је врло важан став Русије и Кине. И ситауција ће бити непромењена док руководство Србије опет не крене на уступке. У том случају Москва ће бити приморана да се сагласи са Београдом, јер то је њихово право да дају или не дају део своје територије.

Глас Русије, 10. 9. 2010.