Како је председница Скупштине сакрила писмо из Русије : Преписка Алигрудић – Ђукић Дејановић

Славица Ђукић Дејановић

Центар за стратешке алтернативе објављује преписку председнице српског парламента и лидера посланичког клуба ДСС, која сведочи о томе да је Славица Ђукић Дејановић опструисала одлазак српских посланика на заседање Парламентарне скупштине Организације споразума о колективној безбедности, одржано 27. октобра у Санкт Петербургу. Када је Алигрудић раскирнкао председницу парламента, развила се занимљива полемика и почело вербално довијање. Тек, остало је да српску парламентарну делегацију на скупу није предводила председница парламента, као ни да у Санкт Петербург није опутовао нико из Демократске странке.

ПИСМО БР 1 - АЛИГРУДИЋ: ОПСТРУИСАЛИ СТЕ ПОЗИВ ИЗ РУСИЈЕ

Београд, 22. окробар

ПРЕДСЕДНИКУ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Према информација којима располажемо, Парламентарна скупштина Организације споразума о колективној безбедности, чији је председник г. Гризлов, упутила Вам је писмо којим позива Народну скупштину Републике Србије да преко Вас лично и народних посланика узме учешћа на пленарној седници ове организације, која ће бити одржана 27. 10. 2010. у Санкт Петербургу, у Таврическом дворцу.

У позивном писму Вам је скренута пажња да су руководиоци посланичких група три политичке странке - Српске радикалне странке, Српске напредне странке и Демократске странке Србије - потврдили спремност да успоставе сарадњу са горе наведеном организацијом.

Као председник Посланичке групе Демократска странка Србије - Војислав Коштуница изражавам најоштрији протест због чињенице да за ово писмо сазнајемо од новинара и представника Амбасаде Русије у Београду, а не од Вас, којој је писмо и упућено. Посебну тежину у овом случају даје чињеница да се у писму изричито наводи жеља три горе наведене странке за овим видом парламентарне сарадње, коју Ви грубо игноришете.

Очигледно је да сте писмо прикрили од народних посланика и, да ствар буде још гора, допустили председнику Одбора за иностране послове Драгољубу Мићуновићу да одреди гђу Наду Колунџију да на на овој пленарној седници представља Народну скупштину. Г. Драгољуб Мићуновић без одлуке Одбора није могао донети овакву одлуку нити је Ви можете спровести.

Овде се не ради о пропусту, већ о очигледној намери да се осујети функционисање и нормално парламентарно политичко деловање појединих посланичких група и увреди Русија, са којом морамо имати добре односе, као и председник организације која Вам је упутила писмо.

Упркос Вашој опструкцији, ПГ ДСС је на ову пленарну седницу о свом трошку упутила народног посланика Јована Палалића као свог представника, што је од стране организатора прихваћено.

Милош Алигрудић

ПИСМО БР 2 - АЛИГРУДИЋ: ПОСЛАЛИ СМО ПОСЛАНИКА О СВОМ ТРОШКУ

Београд, 26. октобра

ПРЕДСЕДНИКУ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Према сазнањима која имамо, одредили сте делегацију која ће представљати НСРС на заседању Парламентарне скупштине организације Споразума о колективној безбедности (ПС ОУКБ) 27. 10. 2010. у Санкт Петербургу. Начином на који сте саставили делагацију увредили сте ДСС и њене бираче, а сигурно и самог организатора овог скупа.

Дана 22. 10. 2010. упутили смо Вам писмо у којем смо исказали недвосмислени протест ДСС због прикривања позива господина Гризлова. У позиву господина Гризлова предвиђено је учешће представника најмање три политичке странке: ДСС, СНС и СРС. У свом писму смо нагласили да ће, упркос Вашој опструкцији, на Парламентарној скупштини ОУКБ Посланичку групу ДСС представљати народни посланик Јован Палалић, и то о трошку наше политичке странке. Обавештење о учешћу господина Палалића сте једино могли да схватите као начин да ДСС обезбеди своје учешће на поменутом скупу у условима када то није могуће преко НСРС.

У међувремену, након пријема нашег писма, образовали сте вишечлану делегацију НСРС без представника ДСС, чиме сте грубо нарушили права грађана који су гласали за ДСС и у исто време омаловажили организатора скупа у Санкт Петербургу. Одлука ДСС о плаћању трошкова свом представнику не може бити разлог за изостављање господина Палалића из састава делегације коју сте формирали.

Овакво Ваше поступање сматрамо директном провокацијом и отварањем сукоба, противних демократској пракси, између председника НСРС и посланичког клуба једне парламентарне политичке странке. Од Вас захтевамо да овакав Ваш поступак поправите одмах и да се јавно извините ПГ ДСС, господину Палалићу, грађанима који су гласали за ДСС, као и организатору скупа.

Милош Алигрудић

ПИСМО БР. 3 - ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ: ДОБРО СТЕ УРАДИЛИ ШТО СТЕ ГА ПОСЛАЛИ

ПИСМО БР. 4 - АЛИГРУДИЋ: НЕЗАПАМЋЕНО СТЕ ДРСКИ

Београд, 27. октобар

ПРЕДСЕДНИКУ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Одговарајући на Ваш допис од 26. септембра 2010. г., којим одговарате на моје пређашње писмо желим да истакнем следеће:

1. Нема потребе да преписујете пасусе текста господина Гризлова јер смо његово писмо прочитали.

2. Не одговарате на чињеницу да је као формални представник Скупштине на Парламентарној скупштини ОУКБ одређена Нада Колунџија на начин противан Пословнику.

3. У одговору не наводите нову чињеницу да госпођа Нада Колунџија није ни отишла на наведени скуп.

4. У свом одговору превиђате околност (коју можда нисте ни разумели) да се Демократска странка Србије залаже за институционалну сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Парламентарне скупштине ОУКБ, а не за сарадњу појединих парламентарних политичких странка из Србије са другим политичким странкама или међудржавним организацијама, зато што таква сарадња већ постоји и без Вас и Ваших савета.

5. Незапамћена је дрскост што Ви процењујете да смо ми „исправно поступили" када смо послали посланика Јована Палалића да узме учешће у раду ОУКБ. То да слањем представника Демократске странке Србије на овакав скуп наша Странка исправно поступа, знамо и без Вашег мишљења.

6. Главна примедба Вама је што посланичке клубове нисте на време обавестили о горе поменутом позиву господина Гризлова (јер народни посланици нису дужни да свакога дана трче у писарницу и проверавају када је и који допис стигао на Вашу адресу) и што и даље тврдоглаво не уважавате потребу да сви посланички клубови буду заступљени у делегацији НСРС на седници Парламентарне скупштине ОУКБ, а посебно представници политичких странака које су изразиле ту жељу, при чему сте Ви лично били у обавези да овакву делегацију предводите.

7. И још једном: чињеница да Демократска странка Србије сама сноси трошкове боравка господина Палалића у Санкт Петербургу не умањује Вашу одговорност што се његово име и имена других народних посланика које сте навели не налазе на списку званичне делегације НСРС.

Овим путем Вас још једном упозоравам да својим понашањем и дописима које нам шаљете вређате бираче Демократске странке Србије и организатора Парламентарне скупштине ОУКБ.

Милош Алигрудић