Митић за "Бету": Победа Сиризе утиче на односе у ЕУ и на Балкан

Председник невладине организације Центар за стратешке алтернативе Александар Митић оценио је данас да ће победа Сиризе на парламентарним изборима у Грчкој имати последице на односе унутар ЕУ, као и на политику проширења Уније.

"Тријумф Сиризе имаће три кључне последице: јачање скептицизма према Бриселу и отпора према Берлину, као и слабљење ентузијазма за европске интеграције Србије и других држава Балкана", навео је Митић у изјави за агенцију Бета.

"Тријумф Сиризе имаће три кључне последице: јачање скептицизма према Бриселу и отпора према Берлину, као и слабљење ентузијазма за европске интеграције Србије и других држава Балкана", навео је Митић у изјави за агенцију Бета.

Према његовим речима, након прошлогодишњег продора евроскептичних партија на изборима за Европски парламент, победа Сиризе значи наставак снажења суверенистичких покрета и тренда ширења отпора према политици Брисела и Берлина, без обзира да ли се ради о партијама левог или десног економског и политичког спектра.

"Сигурно је да ће победа Сиризе једнако охрабрити како Подемос у Шпанији, тако и Национални фронт у Француској", оценио је Митић.

Додао је да ће друга последица изборне победе Сиризе бити "огроман изазов за Немачку око тога како да одговори на отпор Грка".

"Уколико Немачка попусти пред захтевима (вође Сиризе Алексиса) Ципраса, суочиће се са огромним притиском партија које се противе мерама штедње у Шпанији, Италији, Француској, Ирској, Португалији, и које би могле да крену његовим стопама и затраже сличне услове за решавање проблема у својим земљама. Уколико, међутим, остане чврста према Атини, Немачка ризикује колизију са Грчком, са непредвидивим политичким и економским последицама за еврозону", рекао је Митић.

Према његовим речима, трећа последица, за Балкан, биће смањено интересовање за даље европске интеграције.

"Како год да се реши питање конфронтације нових грчких власти са Бриселом и Берлином, цена ће бити велика и одразиће се негативно на ентузијазам према даљем проширењу, пре свега у државама које су његови кључни финансијери и контролори. Пре свих, мислим на Немачку", рекао је председник ЦСА.

Према његовим речима, могућа је и корекција спољнополитичког курса нове владе Грчке.

"Сасвим је сигурно да ће нова влада гледати са још мање симпатија на санкције ЕУ према Русији, као и на улогу Грчке у НАТО, што може да има ефекте и на остатак региона", рекао је Митић.

На јучерашњим превременим посланичким изборима у Грчкој победила је Сириза која се противи државним мерама штедње и намерава да поново преговара о условима међународне финансијске помоћи презадуженој Грчкој, уз захтев за отписивање половине дуга који премашује 240 милијарди евра.