Митић за “Курир”: База у Нишу омета претње Москви

Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе, изјавио је за дневни лист “Курир” да га не би изненадило да притисци НАТО и САД да се затвори српско-руски хуманитарни центар у Нишу постоје и у прилог томе подсећа на изјаву генералног секретара НАТО Андерса Фог Расмусена о формирању јединица за брзо реаговање и изградњу база на источним ободима ове алијансе.

Александар Митић

„НАТО свакако не би желео да му се оно што он сматра потенцијалном „руском извидницом“ у Нишу нађе иза леђа у тренутку када планира нове потезе који су непријатељски оријентисани према Москви“, каже Митић и додаје да овај центар смета САД јер је конкретан пример оперативне сарадње Русије и Србије, дубоко унутар зоне коју НАТО сматра „својом“ – на стратешкој локацији за Балкан, на сат вожње од базе „Бондстил“.

Окидач за такве притиске би свакако могла да буде криза у Украјини и дипломатско-политички сукоб између Русије с једне стране и евроатлантског блока ЕУ-НАТО с друге стране.

„Курир“ је објавио информацију о притисцима на Београд позивајући се на неименоване изворе и додаје да је шеф дипломатије Ивица Дачић то негирао али да је потврдио да ЕУ инсистира да Србија буде део европског механизма за реаговање у ванредним ситуацијама.

Позивајући се на неименоване изворе из врха власти, лист наводи да су Брисел и Вашингон забринути да би Ниш могао да постане руско војно упориште, и "војна филијала" Москве и мисле да ће Москва из тога центра "шпијунирати амерички антиракетни штити у Румунији".

Исто тако, додаје лист, "верују да ће Русија кроз базу у Нишу ојачати војно присуство на Балкану као равнотежу америчким базама на Косову, Румунији и Бугарској".

На питање да ли САД тражи од Србије да угаси поменути центар, Дачић је одговорио да то није тачно и рекао да "ЕУ само инсистира да Србија буде део европског механизма за реаговање у ванредним ситуацијама што није спорно", пише лист.

Министар одбране Братислав Гашић је са своје стране истакао да није информисан о притисцима, те да су циљеви центра у Нишу „јасно дефинисани“.

Центар за ванредне ситуације у Нишу је отворен 2012. године и служи као логистичка подршка за пружање помоћи у ванредним ситуацијама, попут поплава и шумских пожара, у Србији и у целом региону.

Марко Милошевић из Београдског центра за безбедносну политику каже да није први пут да америчка дипломатија реагује на српско-руски центар.

„Из депеша Викиликса се видело да је ово и раније било у фокусу америчке пажње. Досадашњи аргументи су се сводили на могућност конверзије ове базе у војну базу“, наводи Милошевић.