Предраг Николић: Отворено писмо Ивици Дачићу

Поштовани,

Ваше посљедње изјаве у којима помињете Републику Српску, изазвале су недоумицу код велике већине овдашњих грађана. Стога Вас овим путем молим да у Вашим наступима будете отворенији и дате јасније одговоре на нека питања која се тичу Републике Српске, а која сте последњих дана презентовали.

Како сте већ више пута у јавности помињали Републику Српску, њеној јавности дугујете одговоре на следећа питања.

1. Јесте ли Ви аутор изјаве да ће након Косова уследити притисак на Републику Српску и ревидирање Дејтонског споразума, коју сте недавно пласирали у јавност, или сте само пренели мишљење које сте чули у кабинетима европских или америчких званичника?

2. Сходно томе молимо Вас да јавности отворено саопштите, да ли сте уз ,,предају Косова,, у поменутим кабинетима, прихватили било какву обавезу везану за Републику Српску!?

Што се тиче Републике Српске, желимо да Вас обавијестимо да смо ми у Републици Српској обезбједили њен опстанак и одрживост, њену потпуну равноправност па према томе и сигурност њених грађана, и од тога нећемо одустати. Такође, немојте да сумњате у постојање нашег јасног стратешког циља и плана будућег развоја Републике Српске као и у нашу одлучност да обезбједимо њену стабилност и дуговјечност. Ми, грађани Републике Српске, резервну отаџбину немамо и спремни смо на сваку жртву да би је сачували. Од Вас очекујемо да нам у тој борби не одмажете и наше стратешке циљеве не ревидирате. Пошто је Србија потписник Дејтонског споразума она се може бавити Републиком Српском али не на начин да нам намеће своју вољу, јер то нису успјели ни Американци, ни Енглези нити било ко други.

Да будемо јасни. Република Српска, која се изборила за своју аутономију унутар БиХ, такође жели у Европу, конструктивна је по питању европског пута РС односно БиХ, али тим путем нећемо ићи по сваку цијену. Не желимо да се одрекнемо стечене аутономије, идентитета, културе. Ми не желимо косовски модел за Републику Српску, то јест њен нестанак или Републику Српску као празну љуштуру. Исто као што и Американци нису жељели Републику Српску или модел Брчко дистрикта на сјеверу Косова.

С поштовањем,

др Предраг Николић, предсједник ЦЕСС-а