Представљање књиге др Душана Пророковића: Геополитика Србије

Позивамо Вас на представљање књиге:

ГЕОПОЛИТИКА СРБИЈЕ, ПОЛОЖАЈ И ПЕРСПЕКТИВЕ НА ПОЧЕТКУ 21. ВЕКА

аутора Душана Пророковића, у среду, 13. маја у 11 часова у амфитеатру Факултета за дипломатију и безбедност (Травничка 2, Београд, други спрат).

Говориће:

Доц. др. Виолета Таловић Рашковић, декан Факултета за дипломатију и безбедност,
Јово Вукелић, уредник књиге,
Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе,
проф. др. Бранко Крга, редовни професор, некадашњи начелник Генералштаба и
др. Душан Пророковић, аутор.

Монографија Геополитика Србије представља најсвеобухватнију анализу геополитичког положаја Србије.

Геополитика је историјска синтеза географије, политикологије, стратегије, економије, науке о религији, етнологије, идеологије и социологије. Све добија нови смисао када се стави у геополитички контекст: војне интервенције; чести међудржавни спорови; сложени међуетнички односи у појединим регионима. Уобичајено се наводи како Балкан „производи“ превише историје. Географски положај је предодредио да простор који насељава српско становништво има велики геополитички значај. Разматрајући ово питање кроз политичке, цивилизацијске, популационе, економске и безбедносне факторе утицаја, аутор даје прецизну оцену позиције у којој се Србија налази, али истовремено и износи низ предлога како се постојећи, неповољан геополитички положај, може у будућности поправити.

У другом издању фокус је стављен на анализу четири геополитичке концепције традиционално заинтересоване за Балкан-атлантизам, евроазијство, средњоевропски континентализам и неоосманизам, објашњавање односа Србије са суседним земљама и описивање геополитичка жаришта на територији Републике Србије, са прегршт разних информација, процена и илустративних примера, због чега ће књига вероватно постати интересантнија широј читалачкој публици.