Радови Митића и Пророковића у међународном зборнику "Russia and Serbia in the contemporary world"

Институт за међународну политику и привреду (ИМПП) објавио је научни зборник од међународног значаја под називом "Russia and Serbia in the contemporary world: Bilateral relations, challenges and opportunities".

Међу 14 радова стручњака из Русије и Србије нашли су се и радови председника Центра за стратешке алтернативе (ЦСА) др Александра Митића, као и извршног директора ЦСА др Душана Пророковића, који је уједно и начелник Центра за евроазијске студије у ИМПП.

Митићев рад "Framing Russo-Serbian Cooperation as a "Hybrid Threat": a NATO/EU Strategic Narrative" анализира формирање стратешког наратива западних института који руско-српску сарадњу посматра као "хибридну претњу".

Пророковић, пак, у свом раду "American Geopolitics in Contemporary Euroasia" одговара на питање "да ли САД могу да задрже своју позицију светског лидера?".

Међу руским ауторима налазе се и др Јевгениј Пашенцев, др Иван Сурма и др Андреј Малов са Дипломатске академије Министарства спољних послова Руске Федерације, др Асја Пентегова са Института за стратешка истраживања у Минску, др Јулија Булаников, др Олга Шишкина и проф. др Јелена Георгијевна Пономарева са МГИМО.

Осим Митића и Пророковића, међу српским ауторима се налазе и др Миломир Степић са Института за политичке студије, др Петар Станојевић, др Зоран Јефтић и др Мирослав Младеновић са Факултета безбедности у Београду, као и др Наташа Станојевић, др Драган Петровић и др Милош Петровић са ИМПП.

Уредници зборника су проф. др Пономарјева и др Богдан Стојановић са ИМПП.

Зборник, који отвара заједнички текст министара спољних послова Србије и Русије, Сергеја Лаврова и Ивице Дачића, настао је у склопу заједничког пројекта Института за међународну политику и привреду и Амбасаде Руске Федерације у Београду.

Преузмите зборник у ПДФ формату.