РТС: Шта доноси одлука Савета ЕУ да одобри ССП за Косово

Савет Европске уније одобрио је ССП између Косова и ЕУ, који треба да буде потписан 27. октобра у Стразбуру, преносе медији у Приштини. Споразум о стабилизацији и придруживању између предвиђа успостављање уговорних односа између Косова и Уније и први је формални корак ка његовом пуноправном чланству у ЕУ. Поставља се питање треба ли, и може ли Србија да улаже напоре и покуша то да опструише?
Воз који је јуче кренуо из Париза, и са станице у Стразбуру, Приштини доноси позитивну вест - да је усвојен Споразум о стабилизацији и придруживању. Куда се даље креће?
"Косово јесте на путу за ЕУ, јесте постигло један степеник више и ако буде настављен процес нормализације то значи да се не може тај воз зауставити", каже аналитичар Душан Јањић.
Усвајање ССП-а, дугогодишњи извештач из Брисела, назива креативним решењима Уније, будући да пет њених чланица није признало Косово. Тако ће, наредне недеље, косовски премијер уместо са земљама чланицама Споразум потписати са европском комесарком.
"Оваквих креативних решења ће сигурно бити још, док ће се у форумима попут УН и других организација ићи на већинско гласање и на притиске држава чланица да подрже Косово", рекао је Александар Митић из Центра за стратешке алтернативе.
Иако на крају пута Косово себе види као чланицу Уније, аналитичари процењују да се европске интеграције неће кретати брзином јапанског воза. Подсећају да је од потписивања ССП-а, Србија чекала још четири године да постане кандидат. Британски новинар се пита и шта ће их дочекати на крају пута?
"Мислим да је Косово на путу ка коначном чланству у Европској унији, али док стигне дотле, Унија ће бити веома другачија. Да ли ће Велика Британија бити у њој, на пример? Да ли ће и даље бити важна? Мислим да Србија не може да заустави тај процес, али може да га успори", рекао је Тим Џуда.
У борби Косова да га призна што већи број међународних организација, Србија је много раније требало да заузме чрвшћи став, кажу аналитичари. Али битка још није изгубљена.
"Овакав досадашњи мек став је, нажалост, погодовао државама које лобирају за независно Косово. То међутим, не значи да Београд има право да одустане од борбе против признавања Косова односно пуне интеграције Косова у међународне институције", додаје Митић.
Јањић истиче да је борба Косова само делимично повезана са ЕУ. Каже да Косово неће моћи да постане чланица ЕУ ако пре тога не постане чланица УН.
Косово се, до сада, изборило за чланство у Светској банци, ММФ-у, као и бројним спортским организацијама, попут МОК-а, ФИБА, Европске атлетске Уније, па и Међународне ваздухопловне федерације.

Савет Европске уније одобрио је ССП између Косова и ЕУ, који треба да буде потписан 27. октобра у Стразбуру, преносе медији у Приштини. Споразум о стабилизацији и придруживању између предвиђа успостављање уговорних односа између Косова и Уније и први је формални корак ка његовом пуноправном чланству у ЕУ. Поставља се питање треба ли, и може ли Србија да улаже напоре и покуша то да опструише?Воз који је јуче кренуо из Париза, и са станице у Стразбуру, Приштини доноси позитивну вест - да је усвојен Споразум о стабилизацији и придруживању. Куда се даље креће?"Косово јесте на путу за ЕУ, јесте постигло један степеник више и ако буде настављен процес нормализације то значи да се не може тај воз зауставити", каже аналитичар Душан Јањић.Усвајање ССП-а, дугогодишњи извештач из Брисела, назива креативним решењима Уније, будући да пет њених чланица није признало Косово. Тако ће, наредне недеље, косовски премијер уместо са земљама чланицама Споразум потписати са европском комесарком."Оваквих креативних решења ће сигурно бити још, док ће се у форумима попут УН и других организација ићи на већинско гласање и на притиске држава чланица да подрже Косово", рекао је Александар Митић из Центра за стратешке алтернативе.Иако на крају пута Косово себе види као чланицу Уније, аналитичари процењују да се европске интеграције неће кретати брзином јапанског воза. Подсећају да је од потписивања ССП-а, Србија чекала још четири године да постане кандидат. Британски новинар се пита и шта ће их дочекати на крају пута?"Мислим да је Косово на путу ка коначном чланству у Европској унији, али док стигне дотле, Унија ће бити веома другачија. Да ли ће Велика Британија бити у њој, на пример? Да ли ће и даље бити важна? Мислим да Србија не може да заустави тај процес, али може да га успори", рекао је Тим Џуда.У борби Косова да га призна што већи број међународних организација, Србија је много раније требало да заузме чрвшћи став, кажу аналитичари. Али битка још није изгубљена."Овакав досадашњи мек став је, нажалост, погодовао државама које лобирају за независно Косово. То међутим, не значи да Београд има право да одустане од борбе против признавања Косова односно пуне интеграције Косова у међународне институције", додаје Митић.Јањић истиче да је борба Косова само делимично повезана са ЕУ. Каже да Косово неће моћи да постане чланица ЕУ ако пре тога не постане чланица УН.Косово се, до сада, изборило за чланство у Светској банци, ММФ-у, као и бројним спортским организацијама, попут МОК-а, ФИБА, Европске атлетске Уније, па и Међународне ваздухопловне федерације.