Факти: Шта се крије иза бриселске честитке Томиславу Николићу – три сата пре затварања биралишта?

Александар МИТИЋ, председник Центра за стратешке алтернативе:

Александар Митић

Грешка у критичном тренутку

НЕ желим да спекулишем да ли је честитка била послата случајно или намерно три сата пре затварања биралишта, али је важно да се зна да информативна служба СЕ неретко прави грешке овог типа, у смислу да се нека саопштења пусте пре времена или да буду погрешна.

То није ништа чудно, јер информативна служба Европске уније издаје много саопштења. Дешавало се да издају саопштења која после брзо повуку.

Овде је чудно што се то догодило у критичном тренутку и у неку руку је могло да се интерпретира као политичка порука. Три сата пред затварање биралишта излазност је била мала, што је одговарало Николићу.

Пратио сам преко друштвених мрежа како су дописници из Брисела открили да је честитка превремено послата и брзо су алармирали прес службу, која је исправила грешку. Али, чињеница је да остаје чудан укус после целе приче.

Европски савет је сигурно припремио две честитке, јер, то се обично тако ради. Онда се путем друштвених мрежа и неких медија у региону прича раширила, али не у толикој мери да би могла да битно утиче на излазност у Србији.

Да је ово урађено намерно, верујем да би било урађено на агресивнији и директнији начин.

Чињеница је да се грешке дешавају, али је заиста чудно да се десило у критичном тренутку. С друге стране, ЕУ је јасно показала коме даје подршку када је пред изборе дала Србији статус кандидата за чланство у ЕУ, као и преко аланитичара и неких медија. Мислим, дакле, да је по среди гаф, али је сигурно да ЕУ не би имала ништа против да је гаф имао неке последице - да је Тадић победио.

Бранко БРАНКОВИЋ, бивши амбасадор СРЈ у УН

Прво треба да Дежер каже да ли је била грешка

ПРВО треба утврдити истину - да ли је честитка стварно била послата или није. Јер овако имамо ситуацију: из Брисела стигла честитка, али представник ЕУ у Србији, Венсан Дежер, уопште није реаговао!

Дакле, прво Дежера треба питати да је истина да је било честитке и зашто је било честитке пре времена.

Кад се утврди да је Николићу честитано, званичнике ЕУ треба питати како то коментаришу: да ли је била омашка, грешка администрације или нешто друго.

Марко БЛАГОЈЕВИЋ, извршни директор Цесида:

Марко Благојевић

Бриселска брљотина

ЧЕСТИТКА је послата обојици у исто време. Исти текст, а само имена другачија.

То је неко у Бриселу направио брљотину и пустио `на жицу`, на агенције.

Драган БЛАГОЈЕВИЋ, бриселски дописник Бете:

Нечија грешка, није ЕК навијала за Николића

СЛУЖБЕ у Европској комисији праве грешке и управо после парламентарних избора у Србији су, уместо оцене резултата, поновиле саопштење ЕК дато уочи избора...То саопштење се, штавише, вртело цео дан, иако смо ми дописници српских медија телефоном и имејлом упозоравали портпароле у ЕК да је дошло до грешке и тражили да нам дају оцену избора.

Овде је за други круг председничких избора очигледно припремљена порука (једна је унапред била спремљена за случај да победи Николић, а друга Тадић) неком грешком пуштена раније.

Не верујем да је то било каква политичка порука, јер се ЕУ и ЕК пажљиво чувају да учине било шта што би било протумачено као уплитање у унутрашњу политику, не само држава изван, већ и у самој Европској унији.

То је дакле чудан, наизглед невероватан пропуст, али тешко је поверовати, јер за то нема ни доказа ни повода, да је то била нека смишљена "политичка порука", јер би се онда могло закључити да је ЕУ навијала за Николића, што свакако није био случај.

Диана Милошевић, ФАКТИ