Трибина у Бару: НАТО подржава пројекaт “Велике Албаније”

У пуној сали СО Бар, у четвртак је одржана трибина у организацији мреже НВО „НЕ у рат-НЕ у НАТО“, на којој су говорили др Драган Петровић, виши научни сарадник на београдском Институту за међународну политику и Милован Дрецун, војни аналитичар.

Барани су показали велико интересовање за ову трибину и бројношћу пружили подршку активностима анти-НАТО мреже, сликом коју активисти владиних тимова за промоцију НАТО пакта нису могли да остваре ни на једном мјесту, упркос великом новцу и разноврсним естрадним пратећим програмима, па се још једном показало да су НАТО интеграције за грађане неприхватљив епилог.

Осим грађана Бара, трибини су присутвовали посланици републичког парламента, чланови руководства Народне странке, НОВЕ, Одборници СО Бар, као и представници амбасада земаља које нијесу чланице НАТО пакта.

У уводном дијелу, скупу су се обратили Небојша Стругар, предсједник НВО „Српско просветно друштво“, домаћина трибине, Гојко Раичевић, предсједник мреже НВО „НЕ у рат-НЕ у НАТО“ и Горан Даниловић, замјеник предсједника Нове.

Небојша Стругар је, поздрављајући присутне, указао на скандалозан и неприхватљив однос власти према сопственом народу, који власт чини довођењем бившег америчког предсједника Била Клинтона на будванску конференцију.

Горан Даниловић је поновио став своје странке да се противе НАТО интеграцијама и пружио подршку напорима анти-НАТО мреже у активном предочавању чињеница које иду у прилог већинском мишљењу грађана да Црној Гори није мјесто у НАТО-у.

Предсједник мреже НВО „НЕ у рат-НЕ у НАТО“, Гојко Раичевић је осудио организаторе довођења Клинтона:

„Данас са овог мјеста упућујемо осуду човјеку који се одлучио да на гробовима наше невине дјеце направи пир са њиховим џелатом. Када предсједник Атлас групе каже да је бенефит учешћа на конференцији, „промоција бизнис потенцијала у међународној заједници“ и помиње „филантропију“, мислећи на Клинтона, онда смо свјесни да је вријеме осуде злочина прошло“, казао је Раичевић и констатовао да се „данас злочин, односно његов главни протагониста бурно промовише и на томе се, очигледно, и зарађује“.

Лажи о „економском“ благостању

Др Драган Петровић, виши научни сарадник Института за међународну политику у Београду представио је са историјског и геополитичког становишта актуелне међународне односе, које чињенично говоре у прилог потребе Црне Горе да остане изван чланства у западну војну алијансу:

„Током више претходних вјекова, главни чинилац останка окупационе Отоманске империје на Балкану је Велика Британија, која се бојала утицаја царске Русије и њене доминације овим, стратешки важним подручјем. И данас је ситуација иста, а примат у одбијању руског утицаја у англо-саксонском свијету је данас преузела САД“, објаснио је Петровић.

Он је упозорио припаднике новог црногорског идентитета, да се варају уколико мисле да ће тиме од англо-саксонских земаља добити повластице:

„То је, за њих, само мекша варијанта у односу на Србе, јер су свјесни да се и у Црној Гори, без обзира да ли неко био Србин или Црногорац, одувијек гајила љубав према Русији и тако ће и остати. Зато ће у будућности они форсирати албанску нацију, која има територијалне претензије према Црној Гори, а гаји мржњу према Русији“.

Војни аналитичар Милован Дрецун је образложио алтернативе које се нуде у систему регионалне безбедности и упутио црногорске грађане да се осврну на нови европски тренд стварања европских безбедносних снага, које кореспондирају са руским гледиштем о систему европске безбједности укључујући и Русију.

„Ко вам каже да ће улазак у НАТО донијети економски просперитет, вара вас. Иначе не би пред нашим очима потонуле грчка, португалска, а ускоро и шпанска привреда. Искуства новопримљених земаља је само презадуженост, а никако благостање“, казао је он.

Дрецун је посебно упозорио на стратегију великоалбанског пројекта који укључује и дјелове Црне Горе, опомињући да је и амерички „Глобал рисрч“ констатовао да је иза тог пројекта, заправо НАТО пакт.

Дрецун је изнио процјену Брисела како ће Македонију и Албанију, цио процес НАТО интеграција коштати милијарду, односно милијарду и по евра.

„Хрватска ће до 2012 године морати да оспособи 4010 војника за мисије НАТО-а по свијету. Гдишње Хрватска даје у касу НАТО пакта 3 милиона евра, 10 милиона евра ће коштати распоред хрватских официра у разним структурама ове војне организације, а 70 милиона учешће њихових јединица у мисијама НАТО-а“, изнио је Милован Дрецун и позвао Црну Гору да новац уложи у „паметније“ сврхе.

Извор: ИН4С