За сарадњу Србије и ОУКБ нема препрека

Конференција ОУКБ у Медија центру

Нема разлога да Србија не сарађује са ОУКБ-ом јер у данашњем мултиполарном свету препуном безбедносних, економских и технолошких изазова свака земља мора да има алтернативу. Зато је потребно да Скупштина Србије што пре иницира формирање делегације при Парламентарној скупштини ОУКБ-а, закључено је на Међународној конференцији „Парламентарна сарадња Републике Србије и Организације уговора о колективној безбедности“ одржаној 4. октобра у Медија центру у Београду.

На скупу који је организовао Институт ОУКБ у сарадњи са Центром за стратешке алтернативе гости из Русије поручили су представницима парламента и невладиних организација да им пружају руку пријатељства и сарадње са војно-политичким савезом који уједињује напоре седам земаља у питањима заштите територијално-економске целовитости, борбе против међународног тероризма и финансијских прекршаја и спречавања последица природних катастрофа великих размера.

Ако посланици Скупштине Србије већ учествују у раду Парламентарне Скупштине НАТО-а, логично би било да сарађују и са ПС ОСКБ јер су питања којима се ове две организације баве врло слична, поручио је Александар Бабаков, заменик председника руске Думе.

Александар Бабаков: Данас ниjедна земља не може сама да се бори са финансијским, безбедносним и многим другим изазовима. Потребни су партнери. Зато се надам да ће колеге из српског парламента као посматрачи бити присутни од 25-27. октобра у Санкт Петербургу на заседању Парламентарне скупштине ОУКБ. Ова конференција је саставна цигла у изградњи европске безбедности.

- У саставу ОУКБ-а, чије су чланице преузеле обавезу спречавања заједничких спољних претњи су Русија, Јерменија, Таџикистан, Белорусија, Казахстан, Киргизија и Узбекистан. Организација се трансформише у мултифункционалну са циљем супротстављања читавом спектру изазова и претњи безбедности држава чланица. Пре две године појавила се идеја о Колективним снагама за брзо реаговање, о чијем је формирању одлука донета 4. фебруара ове године. ОУКБ има статус посматрача у Генералној скупштини УН, одржава контакте са међуанродним и регионалним структурама, укључујући Антитерористички комитет СБ УН, Управу УН за борбу против трговине дрогом и криминала, ОЕБС, ЕУ, Организацијом исламске конференције, Саветом држава Балтичког мора...

Учешће у раду ПС ОСКБ би за Скупштину Србије представљало демонстрацију мултиполарног и конструктивног приступа променама око свих нас. Распад СССР и економска криза показују да свет више неће бити исти као раније, једнополаран. Данас ниjедна земља не може сама  да се бори са финансијским, безбедносним и многим другим изазовима. Потребни су партнери. Зато се надам да ће колеге из српског парламента као посматрачи бити присутни од 25-27. октобра у Санкт Петербургу на заседању Парламентарне скупштине ОУКБ. Ова конференција је саставна цигла у изградњи европске безбедности – рекао је Бабабков.

Свет је мултиполаран - долар није једина валута

Чињеница да се у Србији разматра искључиво сарадња са НАТО указује да немамо довољно информација о томе шта се дешава у свету на безбедносном плану, рекао је Душан Бајатовић, председник Одбора за безбедност и одбрану у Скупштини Србије. Како је истакао, свет је мултиполаран а долар није једина валута.

- Иако смо прогласили војну неутралност можемо да сарађујемо са организацијама које се залажу за праве вредности. Зато не видим нити једну препреку за учествовање у раду ОУКБ-а. Србија се географски налази у Европи, то је неоспорно, и тежи ка чланству у ЕУ, али морамо да мислимо и о алтернативама које нам се нуде – истакао је Бајатовић.

Протеклих 20 година показало је да је Србија правила катастрофалне грешке у стратешком смислу, рекао је Драган Тодоровић, председник посланичке групе Српске радиклане странке у Скупштини Србије. Како је нагласио, зато сада избор треба да буде прави јер следећи погрешан потез може бити катастрофалан. С тога се, према његовим речима, СРС залаже да сарадња са ОУКБ буде успостављена на највишем нивоу.

Драган Тодоровић: Поштујемо принципе на којима почива ОУКБ а то су немешање у унутрашње послове других држава, равноправна сарадња без политичких притисака... Зато ћемо се залагати да Србија буде посматрач не само у ОУКБ, већ и у Шангајској иницијативи јер схватамо колико ове организације могу да помогну да се свет доведе у равнотежу.

- Србија је на Западу дефинисана као највећи противник остварењу идеја глобализма, односно идеја САД и ЕУ. То не би био проблем да смо ми за себе јединствени. Нажалост, постоје политичари који свој пут дефинишу као онај без алтернативе ЕУ, НАТО-у. Ја би га назвао путем без повратка. Зато смо пре свега за сарадњу са Русијом, Кином и многим другим државама. Поштујемо принципе на којима почива ОУКБ а то су немешање у унутрашње послове других држава, равноправна сарадња без политичких притисака... Зато ћемо се залагати да Србија буде посматрач не само у ОУКБ, већ и у Шангајској иницијативи јер схватамо колико ове организације могу да помогну да се свет доведе у равнотежу. Надамо се да ће владајућа већина за то наћи разумевање. Али бојазан остаје јер на конференцији данас нема представника власти – рекао је Тодоровић.

Србија има историју пријатељских односа са чланицама ОУКБ али они нису развијени у пуном капацитету, указао је Никола Лазић, посланик ДСС-а и додао да нема препрека за много бољу сарадњу.

- Ниједна чланица ове организације није признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије, нити ће то учинити. Принципи на којима почива су истоветни нашим а то су очување међународног поретка и глобалне безбедности што говори да је сарадња Србије и ОУКБ природна – сматра Лазић.

Држава без алтернатива – вагон на крају воза

А да је питање стратешких алтернатива једно од кључних за Србију, истакаоје Александар Митић, директор Центра за стратешке алтернативе (ЦСА). Отварајући сесију „Алтернативни системи колективне безбедности – поглед из Србије“ он је истакао да је земља која не ствара алтернативе осуђена да буде „мали вагон при крају воза, вагон из кога се не види где је локомотива“.

Александар Митић: Са искуством које имамо у последњих 20 година, Србија себи једноставно не сме да дозволи да нема алтернативу. Погубни слоган „ЕУ нема алтернативу“ се сада претвара у нову флоскулу, „НАТО нема алтернативу“. То је био један од кључних разлога за формирање Центра за стратешке алтернативе. Наша анализа је показала да је неопходно већ сада почети кампању за референдум о чланству у НАТО јер је на делу пузајуће прикључење Алијанси засновано само на одлукама Владе без консултација грађана Србије.

- Са искуством које имамо у последњих 20 година, Србија себи једноставно не сме да дозволи да нема алтернативу. Погубни слоган „ЕУ нема алтернативу“ се сада претвара у нову флоскулу, „НАТО нема алтернативу“. То је био један од кључних разлога за формирање Центра за стратешке алтернативе. Наша анализа је показала да је неопходно већ сада почети кампању за референдум о чланству у НАТО јер је на делу пузајуће прикључење Алијанси засновано само на одлукама Владе без консултација грађана Србије. Према званичним документима НАТО и изјавама генералног секретара Алијансе, власт у Србији је изразила жељу да се прикључи НАТО-у корак по корак упркос томе што јавности пласира причу да за то још увек није време. Да би јавност држали будном, направили смо портал „Зашто НАТО“. Његов циљ је промовисање конструктивне дебате о овом кључном питању за безбедност Србије и јачање свести о што скоријем референдуму – рекао је Митић.

Говорећи о негативним последица чланства у Северноатлантском савезу по безбедност Србије Драгољуб Анђелковић, колумниста магазина „Печат“ је казао да је „на мети“ пре свега наш идентитет.

- НАТО савез није пријатељски настројен према Србији. Уколико бисмо постали члан тиме бисмо дали легитимитет бомбардовању 1999. године. Ни глобални трендови више не иду у прилог прикључењу овом савезу. Зато једина алтернатива треба да нам буде Србија, а онда можемо да размишљамо о сарадњи са разним организацијама – рекао је Анђелковић.

Србија да одлучи где се осећа комфорније

Представници ОУКБ нису дошли у Београд да би Србији понудили замену за НАТО. Рука пријатељства је пружена, одлука је на Србији, нагласио је Михајло Плисјук, извршни директор Института ОУКБ.

- Парламент Србије је прогласио војну неутралност и ми то поштујемо. Али можемо да сарађујемо у многим другим стварима. Србија сама треба да одлучи где се осећа комфорније. Ми смо отворени за вас – закључио је Плисјук.

>>>