Александар Митић: НАТО усред Београда хвали будућу војску Косова!

Александар Митић: Када је у питању стварање безбедносног оквира, Србија нема потребе да се боји, с обзиром да је окружена НАТО земљама. Нас неће напасти Иран, тако да ми безбедносно можемо бити угрожени само од неког из окружења, а то су неке од земаља чланице НАТО.

Директор Центра за стратешке алтернативе Александар Митић за С медиа портал објашњава колико ће Србију коштати улога домаћина Стратегијске војне конференције НАТО-а у Београду и како ће овај скуп утицати на наше односе са Русијом.

У оквиру Стратегијске војне конференције „НАТО за партнере“, Београд је ове седмице место сусрета представника земаља чланица НАТО-а, Партнерства за мир, Медитеранског дијалога и Истанбулске иницијативе за сарадњу. Како сазнаје С медиа портал у Министарству одбране, теме састанка су „искључиво стратешке“.

Док страни аналитичари оцењују да је „ово прилика за подизање квалитета и нивоа поверења у односима Србије и НАТО-а“, међу домаћим стручњацима има и оних који се не би сложили са тим.

„Конференција је срамота за Србију!“

Директор Центра за стратешке алтернативе Александар Митић, иначе дугогодишњи дописник Франс преса (АФП) из Београда и са Косова 1999. године, за С медиа портал каже да је ово велика срамота за Србију, јер ће се у Београду расправљати о документу у коме се НАТО практично хвали тренирањем косовских снага безбедности, које су срж будуће војске Косова.

- То је заиста скандалозно – категоричан је Митић. – Када је у питању стварање безбедносног оквира, Србија нема потребе да се боји, с обзиром да је окружена НАТО земљама. Нас неће напасти Иран, тако да ми безбедносно можемо бити угрожени само од неког из окружења, а то су неке од земаља чланице НАТО. Међутим, колико је познато, оне немају лоше намере према нама. На жалост, ми знамо да смо у овом тренутку највише угрожени од косовских сепаратиста, али знамо и ко их је подржао још ’99-те; знамо, такође, и ко дан-данас тренира косовске безбедносне снаге – истиче Митић и додаје да Министарство одбране, али и део актуелне власти одржавањем конференције пузајућим кораком, иза леђа грађана, Србију желе да увуку у ову организацију.

Саговорник С медиа портала тврди да је Стратегијска војна конференција заправо конференција НАТО-а, без обзира што власт то жели да представи на неки другачији начин:

- Ово је конференција коју финансира НАТО и која говори о начинима трансформације ове организације у будућности. Тема је пост-Лисабонски самит НАТО-а из 2010.године. На овом скупу ће се расправљати о томе како ће у будућности НАТО интервенисати, као што је 1999. интервенисао у Србији, као што буквално јутрос бомбардује Либију, као што ће сутра можда бомбардовати неку другу државу!

Ово је конференција коју финансира НАТО и која говори о начинима трансформације ове организације у будућности. Тема је пост-Лисабонски самит НАТО-а из 2010.године. На овом скупу ће се расправљати о томе како ће у будућности НАТО интервенисати, као што је 1999. интервенисао у Србији, као што буквално јутрос бомбардује Либију, као што ће сутра можда бомбардовати неку другу државу!

Русија би нам окренула леђа!

На питање шта за Србију и њене грађане значи одржавање овакве конференције у Београду и које су њене последице, директор Центра за стратешке алтернативе каже:

- Оно што би сигурно донело то је прекид добрих односа са Руском федарацијом. Као што грађани Србије добро знају, имамо изузетно привилеговане односе са Русијом. Зна се због чијег вета независност Косова није ни прихваћена у СБ УН. Такође, изгубили бисмо и привилегован однос са њима по питању слободне трговине, али и по другим питањима.

Грађани апсолутно против уласка у НАТО

Александар Митић указује да све поменуто не значи да Србија не треба са сарађује са „Партнерством за мир“ и да нико не говори о изолацији и конфронтацији НАТО-у.

- Ради се о томе да су грађани Србије били веома јасни по питању уласка Србије у НАТО; децидно су против! По последњим истраживањима, чак две трећине грађана је против прикључења овој организацији – подсећа наш саговорник.

Према његовим речима, Центар за стратешке алтернативе својим активностима наставља да указује на штетност „пузајућег процеса којим се Србија корак по корак приближава чланству у Северноатлантском савезу“.

Јелена Костадиновић, С медиа