Александар Митић: Србија да се држи војне неутралности

Митић: Партнерство за мир је довољан ниво сарадње Србије и НАТО и за будуће кораке је врло важна чињеница да су на недавно одржаним изборима поражене партије које се залажу за пријем земље у Алијансу.

Србија треба да остане војно неутрална земља и као таква настави да гради добре односе са НАТО, али и са другим војним и безбедносним организацијама, попут Организације за колективну безбедност. То је потпуно здрава политика, за Србију најпримеренија. О евентуалном чланству у Северноатлантској алијанси одлуку треба да донесу искључиво грађани Србије, на референдуму. Према последњим истраживањима чак 70 одсто становника се противи уласку Србије у НАТО, рекао је Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе на округлом столу „Реакција НАТО на кризу“ који је организовао Београдски центар за безбедносну политику.

Према Митићевим речима, Партнерство за мир је довољан ниво сарадње Србије и НАТО и за будуће кораке је врло важна чињеница да су на недавно одржаним изборима поражене партије које се залажу за пријем земље у Алијансу.

- Ту пре свега мислим на Либерално-демократску партију и Уједињене регионе Србије. Са Социјалистичком партијом Србије у будућој влади, власт неће више моћи иза очију јавности да предузима кораке ка чланству. Такође, министар одбране је доживео пораз јер подршка учлањењу у НАТО, које индиректно заговара, из године у годину пада. Шутановац је дао и врло добар аргумент зашто Србија треба да остане војно неутрална. Према његовим речима, продаја наменске индустрије Србије је од 2007. године увећана за чак 400 одсто. Подсетићу, тада је проглашена војна неутралност Србије – истакао је Митић.

Заменик америчког амбасадора у Србији Ерл Лиценбергер изјавио је да Србија сама треба да одлучи да ли ће постати члан НАТО-а. Он је навео да САД не врше притисак у погледу доношења те одлуке.

Митић: Са Социјалистичком партијом Србије у будућој влади, власт неће више моћи иза очију јавности да предузима кораке ка чланству. Такође, министар одбране је доживео пораз јер подршка учлањењу у НАТО, које индиректно заговара, из године у годину пада. Шутановац је дао и врло добар аргумент зашто Србија треба да остане војно неутрална. Према његовим речима, продаја наменске индустрије Србије је од 2007. године увећана за чак 400 одсто.

Подсетићу, тада је проглашена војна неутралност Србије.

- САД и њене савезнице у НАТО-у подржавају Србију да изабере што ближу сарадњу јер је она већ активна кроз програм Партнерство за мир, али она сама и српски народ треба да се определе за евентуално чланство у Алијанси. НАТО се не понаша по принципу - чланство или ништа друго - рекао је Лиценбергер на скупу посвећеном предстојећем самиту НАТО-а, 20. и 21. маја у Чикагу.

Он је подсетио да САД подржавају напоре Србије и на путу ка Европској унији, указавши на то да власти у земљи треба да имају у виду да је Европа "изграђена на сигурности коју гарантује НАТО".

Он је навео да је мисија НАТО на Косову (Кфор) најбољи гарант мира и безбедности у региону, а тиме и гарант безбедности за косовске Србе, на чему Београд инсистира.

- У прилог томе говори и чињеница да је Кфор појачао присуство на терену током недавних избора како би послао поруку да неће толерисати ни најмању провокацију - додао је амерички дипломата.

Митић се успротивио оваком ставу, истичући да Кфор не поступа добро на Косову и да од косовских Албанаца треба директније да захтева да се суздрже од насиља.

- Последњих година приметан је недостатак воље НАТО-а да брани косовске Србе на северу покрајине. Алијанса је постала савезник Приштине. Надам се да тако неће бити тако у будућности. НАТО као колектив мора да искористи утицај и спречи Приштину и Тирану да шире великоалбанску политику на Балкану – подвукао је председник Центра за стратешке алтернативе.

Учесници скупа су се сагласили да на самиту у Чикагу неће бити донесене одлуке о проширењу Алијансе на нове чланице, већ да треба очекивати евентуалну ревизију одлука о програмима сарадње са досадашњим и будућим партнерима.

Митић је нагласио да предстојећи Самит такође неће решити проблеме са којима се НАТО већ дуго суочава, тражење индентитета, мањак пара, све јача Кина, Русија...

- Алијанса не може да заврши рат у Авганистану већ 12 година. То је организација која није у стању да се извини жртвама бомбардовања у Либији. Организација чија криза идентитета траје веома дуго, као и криза морала. Ипак, и поред великих проблема НАТО има значајну улогу у европској и светској безбедности. Зато Србија треба да остане војно неутрална и настави сарадњу са Алијансом као и свим осталим савезима и државама – закључио је Митић.

Публика у Београдском центру за безбедносну политику.