Александар Митић за "Спутник": Хан не доноси датум отварања преговарачких поглавља

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан борави у званичној посети Београду. Хан долази са најавом скорог отварања првих преговарачких поглавља у процесу придруживања Србије ЕУ. Он би, према најавама, требало да разговара са министарком без портфеља задуженом за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и министрима правде и унутрашњих послова Николом Селаковићем и Небојшом Стефановићем.

Председник Центра за стратешке алтернативе Александар Митић каже да од посете не треба очекивати ништа спектакуларно, због тога што поглавља 23, 24 и 35, о којима би комесар Хан желео да разговара, пре свега зависе од онога што ће се дешавати по питању Косова.

„Сви знамо да је поглавље 35 услов за отварање поглавља и 23 и 24. А да би се отворило поглавље 35, потребно је да Србија испуни низ одређених услова које је поставио немачки Бундестаг“, додаје Митић за Спутњик.

Већина тих питања је, каже даље Митић, фундаментална и тиче се, на пример, надлежности Заједнице српских општина.

Међутим, будући да су ставови Брисела и Београда — око тога како би требало да изгледа будући статус и статут Заједнице српских општина — толико удаљени, у наредном периоду се, према Митићу, не може очекивати неко решење.

„Још један битан фактор је чињеница да ће се о било каквом отварању поглавља одлучивати тек у крајем јуна на самиту шефова ЕУ, тако да бих рекао да је ова посета више протоколарна него фундаментална“, закључује Митић.

СПУТНИК