Душан Пророковић за "Бету": Косово је било услов још 2007. године

Још 2007. године се у дипломатским кулоарима говорило о томе да је пре уласка Србије у Европску унију нужно признање Косова рекао је за агенцију "Бета" Душан Пророковић, председник Политичког савета ДСС и извршни директор Центра за стратешке алтернативе, коментаришући недавне изјаве председника Србије.

"То што је Николић сада рекао ја сам први пут чуо током преговора које је водила тројка о будућем статусу Косова и Метохије у новембру 2007. године. То се говорило у незваничној форми, али се говорило безмало пре седам година", рекао је Пророковић.

Пророковић је оценио да је прича о европској перспективи Србије 2007. године изгледала извесније него данас, као и да је "прикључивање западном блоку изгледало као процес који доноси одређену корист, данас то више није тако".

"Мислим да се изјава Николића може довести у везу са геополитичким померањима која се дешавају. То нема везе само са Јужним током него и са другим стварима", казао је он и додао да "можда због тога председник Николић на овај начин повлачи то питање".