“Геополитика Србије” у Студентском граду

У препуној сали Дома културе „Студентски град“ одржана је у петак 23. новембра промоција књиге „Геополитика Србије: положај и перспективе на почетку 21. века“, аутора Душана Пророковића, извршног директора Центра за стратешке алтернативе.

Организатори скупа, Слободан Ерић, уредник часописа „Геополитика“ и др Милош Кнежевић, истакли су да је ово пета књига из области геополитике која је објављена у Србији у последњих две године, што указује на све већу заинтересованост српских научних истраживача за ову тему, али и на пораст значаја геополитике.

Поред тога, подвукли су и да је књига „Геополитика Србије: положај и перспективе на почеку 21. века“, најсвеобухватнија, до сада објављена на српском језику из области геополитике и да садржи одличан уводни део којим се објашњава настанак геополитике, њен развој, као и примена геополитичких истраживања у пракси.

Главни и одговрони уредник интернет портала Нови Стандард Жељко Цвијановић напоменуо је да књига представља велики и амбициозан подухват и осврнуо се на улогу српске елите у (гео)политичком позиционирању Србије. Према Цвијановићу, за разлику од других примера који се могу наћи у Европи, српска елита не представља део решења, већ насупрот, део проблема

Главни и одговрони уредник интернет портала Нови Стандард Жељко Цвијановић напоменуо је да књига представља велики и амбициозан подухват и осврнуо се на улогу српске елите у (гео)политичком позиционирању Србије. Према Цвијановићу, за разлику од других примера који се могу наћи у Европи, српска елита не представља део решења, већ насупрот, део проблема, па својим чињењем углавном утиче на погоршавање укупног положаја Србије. Ипак, Цвијановић је истакао и да решење треба тражити у народу, који је у историји неколико пута показао да може да издржи притисак спољног фактора који се спроводи преко домаће елите.

Виши научни сарадник Института за међународну привредну политику др Драган Петровић је говорио о атлантизму као највећем „геополитичком непријатељу“ Србије. У том контексту, похвалио је ауторове закључке и рекао да је добро што није подлегао многобројним западним тумачењима модерне српске историје, којима се атлантизам представља као пријатељски концепт и могуће решење за поправљање положаја у којем се Србија налази.

Др Срђа Трифковић је упозорио да се посебно мора водити рачуна о амбицијама Турске у наредном периоду и стога треба обратити пажњу на неоосманистичку геополитичку концепцију. Према Трифковићу, уврежено мишљење како је неоосманизам опасан само као потенцијални савезник атлантизма на Балкану није на месту, јер су неоосманске, исламске амбиције много веће, тако да ће Турска све самосталније играти на Балкану у наредним деценијама. Поред Турске, према Трифковићу, мора се обратити пажња на још неколико центара моћи у исламском свету, који имају све већи утицај на Балкану.

Аутор књиге, др Душан Пророковић је констатовао како је геополитички положај Србије лош, али и како је могуће предузети већи број мера како би се он у наредним деценијама поправио. Према њему, први корак Србије треба да буде ослобађање од наметнутог атлантистичког оквира-Југосфере, а затим постепено заузимање сасвим новог положаја Србије на Балкану. Он је истакао како не потцењује капацитете традиционалне геополитичке вертикале између Београда и Атине, али да се мора размишљати и о формирању балканске хоризонтале, која би укључивала Бугарску, Србију и Црну Гору, уз постепено укључивање Македоније и Републике Српске у низ пројеката који би се планирали и реализовали. Због тога је јачање српског утицаја у Црној Гори и усаглашавање ставова са Бугарском један од приоритета Србије у наредном периоду. Тиме би Србија постала транзитна зона између Црног и Јадранског мора, што би утицало на поправљање њеног укупног положаја. Промоцији књиге, између осталих, присуствовали су и представници већег броја различитих организација Срба из Црне Горе, Републике Срске и Румуније.