"Крај некажњивости за злочине над новинарима" - Митић и Радомировић на конференцији поводом 20 година од НАТО бомбардовања РТС-а

Председник Центра за стратешке алтернативе (ЦСА) др Александар Митић и и председник Удружења новинара Србије, те члан УО ЦСА, Владимир Радомировић модерирали су и говорили на панелима одржаним на међународној конференцији "Крај некажњивности за злочине над новинарима", организованој поводом 20 година од НАТО бомбардовања Радио-телевизије Србије.

Конференцију су организовали УНС и РТС 22-23. априла 2019. године, уз учешће новинара, медијских стручњака и аналитичара из Русије, Француске, САД, Немачке, Швајцарске и других земаља у свету.

Радомировић је као организатор конференције учествовао на церемонији отварања, на којој су говорили између осталих и председница Владе Србије Ана Брнабић, као и председник Савеза новинара Русије Владимир Соловјов.

Отварање је обележио амерички истраживачки новинар Џереми Скејхил, који се извинио у име своје државе због тога што је, како је рекао, током НАТО бомбардовања хладнокрвно убила 16 радника РТС-а.

На првом панелу, Митић, дописник Агенције Франс-Прес са Косова и Метохије за време НАТО бомбардовања, окупио је више сведока тог периода, попут репортера "Фигаро магазина" Виктора Лупана, новинарке француског "Маријан" Елизабет Леви, директора "Медија центра" у Приштини у време бомбардовања, Миливоја Михајловића, те руске новинаре Олега Дмитријева, у то време сарадника CNN-a и Владимира Соловјева, ратног дописника из бивше Југославије.

На другом панелу, фокус је био на ратној пропаганди, уз учешће Љиљане Смајловић, Слободана Деспота, професора Дмитрија Шелухина са Високе школе за економију у Москви, новинара Метјуа Роуза и Џеремија Скејхила.

На трећем панелу, који је модерирао Радомировић, фокус је био на опасностима које и даље прете новинарима, а генерални секретар Европске федерације новинара (ЕФЈ) Рикардо Гутијерез истакао је да ће ЕФЈ напокон уврстити убиство 16 радника РТС на платформу Савета Европе за безбедност новинара.