Маријан Риго: Американци на Косову – потреба за старијим братом

„Немогуће је било шта урадити на Косову без мишљења Американаца“, поверио ми је изасланик једне међународне организације у Приштини. Знала сам да Косовари воле Американце од како су их „ослободили“ од Срба. Али, нисам знала до које тачке Американци држе готово све полуге у овој држави.

„Немогуће је било шта урадити на Косову без мишљења Американаца“, поверио ми је изасланик једне међународне организације у Приштини. Знала сам да Косовари воле Американце од како су их „ослободили“ од Срба. Али, нисам знала до које тачке Американци држе готово све полуге у овој држави. Један други изасланик ми је рекао: „Косово никада неће бити држава. Без НАТО и Американаца, Косово не може самостално да постоји. Сједињене Америчке Државе неће никада отићи одавде.“ И мислим да је у праву.

Косово је за Сједињене Америчке Државе земља од стратешког значаја, наиме, ради се о умереној муслиманској земљи, која се налази близу Русије и у енергетском коридору. То је једина муслиманска земља која је подржала америчку инвазију на Ирак, у пролеће 2003. године. Будући аутопут између Приштине и Драча (на албанској обали) је од војног значаја за Американце: војна база Бондстил (највећа америчка база у Европи), која се налази јужно од Приштине, ће на тај начин добити директан прилаз Јадранском мору, где су Албанци дали дозволу Американцима да слободно користе њихове луке. „САД гледа на Косово као на регију, то је њихово закорачење у Европу“, каже један изасланик.

На Косову, и нешто мање у Албанији, се свакодневно види англо-саксонска присутност, полазећи од Клинтоновог булевара па све до застава и луксузних кола које возе исељеници. Пре месец дана, Тони Блер је посетио Приштину. Пре три месеца, срела сам Џорџа Буша који је био у посети Тиране. А није ни ретко срести албанску децу чија имена су Тони или Бил.

Прошлог фебруара, за време откривања статуе Била Клинтона, 10 000 особа је присуствовало овом догађају. Пре два дана, организована је нова церемонија за отварање преуређеног простора око статуе. Била Клинтона сада окружују лепе плоче и фонтана. Изнад њега се налази реклама за кафу и сателитске антене. Једино што је на зиду иза статуе исписано: „нема преговора. Самоопредељење“, с потписом странке која тражи искључење свих међународних организација из земље и право Косова да сам влада.

То исто захтева и НВО „Коху !“ (« Cohu ! ») : „пустите нас да погрешимо!“, каже њихов председник, Авни Зогијани (Avni Zogiani). „Америчка амбасада врши притисак на цео економски сектор преко стратешких саветника. Они су ти који су министри економије. Чак су и акције које врши ЕУЛЕКС ограничене због америчког утицаја. Сваке недеље ЕУЛЕКС обећава да ће ухапсити Фатмира Лимаја (министар транспорта). Међутим, он је још увек на слободи због америчког притиска.“

Дипломирани политиколог Толан је написао рад о односима између Европске Уније и осталих учесника који се налазе на Косову. Он релативизује амерички утицај: „Чак и ако су Сједињене Америчке Државе највећи учесник овде, не пролази све кроз њихову амбасаду“.

А као доказ привржености Косовара Американцима, Толан цитира резултате једног испитивања из 2007. године које је извршио институт Галуп: „Косово је једина земља где Американце воле више него у САД”.

За Фонд Слободан Јовановић превела Светлана Максовић

Les Américains au Kosovo, un grand frère indispensable

Mondialisation.ca 22. 8. 2о1о.