Митић: Мас види Коштуницу као човека који је најтачније ′прочитао′ пузајуће признање Косова

Извесно је да би Мас највише волео да на власти „види кооперативну“ коалицију ДС–СПС–ЛДП, уместо велике коалиције СНС–ДС. Вероватно ово посматра као последњу одбрану од коалиције СНС–ДСС у којој би стратешки геополитички поглед Коштунице био утицајан.

Немачки амбасадор у Србији Волфрам Мас види Војислава Коштуницу као најутицајнијег политичара међу Србима на северу Косова, као човека који је најтачније ′прочитао′ и суштински оспорио политику пузајућег признања Косова коју власт у Београду спроводи у организацији ЕУ, а пре свега под притиском Берлина, изјавио је Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе за магазин Актер.

Овај недељник у тексту “Аперкат Маса и кроше Коштунице” констатује да немачки амбасадор вероватно није очекивао оштру реакцију лидера Демократске странке Србије Војислава Коштунице, када је реагујући на његов став да „Србија губи применом Споразума о стабилизацији и придруживању“ рекао да „ко то тврди или не зна о чему се ради или, једноставно, лаже“.

- Извесно је да би Мас највише волео да на власти „види кооперативну“ коалицију ДС–СПС–ЛДП, уместо велике коалиције СНС–ДС. Вероватно ово посматра као последњу одбрану од коалиције СНС–ДСС у којој би стратешки геополитички поглед Коштунице био утицајан. С друге стране, нисам сигуран да се ради о било каквој радикализацији ДСС-а. Коштуница већ годинама, а нарочито од 2008. године, има јасан став по питању улоге ЕУ у отцепљењу Косова и утицаја западних амбасадора на кључна политичка питања у Србији - рекао је Митић.

АКТЕР