Митић: Рама добио зелено светло из Вашингтона за изјаве о "Великој Албанији"

Најновија у низу инцидентних изјава албанског премијера Едија Раме у којој упозорава да ће се Албанија и Косово ујединити уколико Европска унија не отвори путеве за интеграцију Косова, наишла је на осуде Европске уније.Албанском премијеру није први пут да даје овакве изјаве, али је први пут да их на овакав начин осуди Европска унија. Наиме, ни после „случаја дрон“, ни после недипломатских изјава приликом Рамине посете Београду и сусрета са премијером Александром Вучићем, али ни после пројекције карте велике Албаније на Раминој кући, није било озбиљнијих реакција европских званичника.Шта је то што је Европску унију понукало да на овакав начин реагује?

Према Александру Митићу председнику Центра за стратешке алтернативе, осуда Раме од стране Европске уније ипак не би требало превише да изненади, јер је овог пута заиста превршио сваку меру.„Реакцију Маје Коцијанчич у име ЕУ тумачим као дефанзивну, одбрамбену поруку ЕУ у односу на претњу коју је Еди Рама изрекао“.

С друге стране, додаје Митић, чињеница је да многима у ЕУ, али и Рами и Хашиму Тачију, одговара да се прича преусмери на Велику Албанију, не толико што они мисле да је то нешто што је остварљиво, већ да би се извршио притисак на Београд да испуни све оно што се тражи од њега по питању Бриселског споразума.Митић сматра како Едија Раму, али и генерално албанске националне интересе на Балкану, треба гледати кроз призму њихове геополитичке улоге у овом тренутку, односно у последњих неколико деценија.„То је улога посредника Вашингтона на Балкану. Дакле, сасвим је сигурно да зелено светло у овом случају Рама није добио из Брисела, нити вероватно из Берлина, већ из Вашингтона. Не би требало изгубити из вида да је Тирана, као и Приштина, пре свега под великим утицајем Вашингтона, много више него под утицајем Брисела“, констатује Митић.

СПУТЊИК