Митић: Резолуција ЕП неће убрзати отварање преговора са ЕУ

Резолуција Европског парламента о Србији неће убрзати отварање преговора са Европском унијом јер оно зависи од испуњења услова повезаних са поглављем 35 о Косову и Метохији, изјавио је за Радио С Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе.
РАДИО С: Европска унија похваљује посвећеност Србије на европском путу и нада се да ће прва поглавља у преговорима бити отворена у наредних шест месеци. Сличног очекивања су и у Влади Србије. Међутим, аналитичар Александар Митић не очекује да резолуција Европског парламента убрза отварање поглавља. Косово је, сматра, и даље препрека на том путу.
МИТИЋ: Уколико не буду испуњени услови за поглавље 35 о Косову неће бити отворено ниједно друго поглавље. Дакле, Косово је „conditio sine qua non“ за отварање било ког другог поглавља.
РАДИО С: Премијер Александар Вучић очекује да ће наша земља бити следећа чланица Европске уније. У Центру за стратешке алтернативе нису тако оптимистични.
МИТИЋ: Постоји све више евроскептицизма и у самој Србији и у многим чланицама Европске уније. Чињеница је да је ово процес који ће, према сигналима који долазе из Европске уније, потрајати још најмање пет до десет година, ако не и дуже“.