Александар Митић и Душан Јањић за Глас јавности

Митић за "Глас јавности": Бајденова "честитка" је брутална али доследна америчким интересима

Председник Центра за европске алтернативе Александар Митић у изјави за "Глас јавности" наводи да је „Бајденово писмо само привидно дисконтинуитет са политиком претходне администрације“.

-Суштински свака америчка администрација има за циљ да доведе до краја пута оно што је Вашингтон зацртао од агресије на Србију 1999. године,а то је међународно признање такозване државе Косово. Разлика је само у тактици и начину на који Србију треба приволети да се одрекне Косова. Бајденова порука јесте брутална, али доследна америчким интересима- каже Митић.

Он је навео да Србија по том питању мора да има јасан став.

-Србија мора врло јасно да нагласи да никакви преговори који би водили признању такозване државе Косово нису могући- ма ко их водио и у каквом формату они били. То би требало да буде порука Бајдену и Меркеловој, односно Лајчаку- закључио је Митић.

Председник Сједињених Држава Џо Бајден упутио је јуче писмо председнику Србије Александру Вучићу, честитајући му Дан државности и, између осталог, позивајући на свеобухватни споразум о нормализацији односа са Косовом, који је фокусиран на међусобно признање.

Глас јавности, 8. фебруар 2021.