Митић за Наше новине: Србија ни по коју цену не сме да уведе санкције Русији

Александар Митић

Србија ни по коју цену не сме да дозволи да санкционише Русију због неког усаглашавања са ЕУ, која нам је још увек годинама далеко. Подржавањем санкција Русији Србија не би изгубила само важног политичког стратешког саветника већ и све оне преференцијале које нема ниједна друга држава. Маневарског простора свакако има, рекао је Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе за данашње "Наше новине".

Маја Коцијанчић, портпарол високог представника за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, рекла је да ЕУ по правилу увек позива треће земље да се усагласе с њиховим ставовима.

- То је посебно важно и за земље кандидате и за потенцијалне кандидате који су се преко Споразума о придруживању обавезали да повећавају усаглашеност са спољнополитичким питањима ЕУ - поручила је Коцијанчићева.

Српски званичници већ су изјавили да наша позиција неће представљати опредељивање између две сукобљене стране, те да ће она бити максимално политички и дипломатски избалансирана, док домаћи аналитичари наглашавају да Србија не сме да окрене леђа Русији. Нарочито после става Меркелове да кризу у Украјини треба решавати политичким средствима, без наметања економских санкција Русији.

Политички аналитичар Вукашин Павловић сматра да постоји разумевање за положај у коме се Србија налази.

- Верујем да ће бити разумевања за положај Србије у овом случају и да неће бити превеликих притисака на нашу земљу, јер је и запад свестан да смо ми по овом питању рањиви - рекао је Павловић.