Митић за „НИН“: Будућност ЗСО је крајње неизвесна

Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе, изјавио је за НИН да је поред фундаменталних проблема са легитимношћу и легалношћу, будућност ЗСО крајње неизвесна.

Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе

„Коначан договор око функционисања ЗСО није направљен, што оставља могућност за даља попуштања и разводњавање надлежности. Формирање и касније функционисање какве-такве ЗСО ће додатно слабити под ударцима албанских и српских одборника из партија које су већ део Владе независног Косова. Свако ко говори да ће направити паралелни српски систем на Косову или је крајње наиван или свесно обмањује јавност, јер је управо укидање тог система био разлог за потписивање Бриселског споразума“.

Митић подсећа да је Ердутским споразумом 1995. године, који је подржао званични Београд, оформљено Заједничко веће општина са српском већином у источној Славонији, од којег до данас није остало ништа.

„Бриселски споразум направљен је по моделу Ердутског. Уочи координисаног проглашења независности Косова, децембра 2007. године, на самиту ЕУ представљен је план шведског министра спољних послова Карла Билта који се, практично, спроводи већ шест година. Он је за север Косова предвидео постепену реинтеграцију севера у независно Косово – а у плану је већ тада писало да би Србија и Косово требало да имају споразуме о добросуседским односима који би били директно везани за ССП Србије и Косова. Применом Бриселског споразума на изборима, Билтово пролазно време ка пуноправној независности није лоше, и зато и он и Ештонова, Меркелова, Стејт департмент и Тачи имају разлога да отворе шампањац. Питам се само шта је замишљао Крстимир Пантић када је у недељу отварао свој?”

Извор: текст „Шампањац за главобољу“, НИН, 5. децембар 2013.