Митић за „Политику“: Србија се налази између Русије која штити и ЕУ која крњи њене интересе

Александар Митић

Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе, оценио је за "Политику" да је велико питање да ли је Србија Русији најбољи пријатељ јер је „Србија избацила Русију из преговора о Косову пребацивањем преговора са УН на пристрасну ЕУ”.

Осим тога, додаје Митић, српска влада, „што се тиче Јужног тока или споразума о војној сарадњи жели да искористи све предности, када из Брисела или Вашингтона чује повишен тон, напрасно заћути.

– Србија се налази између ЕУ која управља процесом пуног признања „независног Косова” и Русије која широм света лобира за Косово у Србији, као и између ЕУ која ставља „клипове у точкове” Јужног тока и Русије која стоји иза овог пројекта који Србији гарантује дугорочну енергетску безбедност – оцењује Митић.

– Београд мора да схвати да је Москви прекипело да служи као „кризна” потпора кад год настане проблем са српским буџетом или када мора да брани српске интересе у СБ УН, а да се са друге стране Србија стратешки опредељује за евроатлантске интеграције. Србија се налази у раљама Запада и питање је колико је поуздан партнер Русији – закључује Митић.

Политика