Митић за Радио Београд 1: Меркелова мора да схвати да постоји велико незадовољство у ЕУ

Александар Митић

Недавни избори су показали дубоку поделу унутар новог Европског парламента на "проевропљане" са једне и "евроскептике" са друге стране. Можда је тачно да је је број класичних евроскептичних посланика сада 140, али је број реалних незадовољника функционисањем Европске уније у Европском парламенту око 240, што представља трећину парламента. То је потпуно нови тренд. Меркелова ће наставити да доминира Европском унијом али мора да схвати да постоји велико незадовољство, рекао је Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе, гостујући у емисији "У средишту пажње" Радио Београда 1.

Он је истакао да је фрустрација Француске Европском унијом и инфериорношћу у односу на Немачку све већа, што је довело до победе Националног фронта Марин Ле Пен, а што ће заузврат додатно ослабити утицај Париза у ЕУ јер ће трећина француских посланика у парламенту бити против Уније.

Британија иде ка, како сами Британци кажу, BREXIT-у (British Exit), односно изласку из ЕУ. Италија, Грчка и Португалија показују да су земље које су погођене мерама радикалне штедње незадовољне функционисањем ЕУ. То ће утицати на захтеве да се уместо стезања каиша крене у нове инвестиционе пројекте и запошљавање. Међутим, питање је да ли ЕУ у овом тренутку може то да издржи - објаснио је Митић и додао да ће захтев за "социјалном Европом" бити све јачи, што ће изазвати додатне тензије и главобољу званичном Бриселу и Меркеловој.

Митић се осврнуо и на изборни фијаско досадашњег известиоца за Србију у Европском парламенту Јелка Кацина, оцењујући то као "веома добру вест" с обзиром на деловање словеначког посланика у протеклих 10 година током којих је снажно лобирао за независност Црне Горе и Косова и често персонификовао политику уцењивања Србије.

Снимак емисије "У средишту пажње" можете послушати ОВДЕ