Митић: Забрана руских медија урушила западне вредности

Рат наратива Русије и Запада показатељ је да свака страна покушава да користи стратешку комуникацију како би извршила утицај, рекао је за Инсајдер др Александар Митић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду и председник Центра за стратешке алтернативе.

Александар Митић

Митић: Запад урушио сопствене вредности
Митић поручује да је Запад урушио сопствене вредности либералне демократије слободе медија, а да је, како наводи, Руска федерација остала фокусирана на унутарње јавно мњење.
Он је рекао да је карактеристично то што је Русија у великој мери, при почетку овог сукоба, препустила Западу да контролише медијску слику без снажног уплива руске стратешке комуникације.
„То је Западу било потребно због хомогенизације јавног мњења и у они су у томе у првом тренутку и успели. Са друге стране забраном руских медија Запад је сам себи пуцао у ногу, ради се о потезу који представља израз немоћи и страх од инфериорности наратива“, наводи Митић.
Истовремено је, како тврди, Запад је урушио сопствене вредности либералне демократије слободе медија.
„Забраном руских медија у западним државама, они су, као изговор, имали последњу деценију по којем је руски утицај и нека руска пропаганда утицала на кризе у западним друштвима“, каже Митић. Као пример наводи (бившег америчког председника) Трампа и изборе (у САД), као и Брегзит.
Међутим, тај аргумент, објашњава саговорник, не може да се користи јер су ти медији забрањени.
„Јасно је да је Запад изгубио изговор по којем су руски медији ти који дестабилизују западне демократије“, додао је саговорник.

Митић: Политика Запада није мобилисала ниједну државу ван политичког Запада
Митић каже да је Русија остала фокусирана на сопствену државу „Русији је фокус унутрашње јавно мњење и непосредно окружење - ОДКБ, Шангајске организације за сарадњу, али и земље тзв. Глобалног југа. Ту је руски наратив о сукобу у Украјини и даље прилично успешан, а Западни неуспешан“, рекао је он.
Како објашњава, најбољи индикатор је тај што политика Запада по питању санкција није успела да мобилише ниједну државу ван политичког Запада.
„Видели смо након Г20 самита да је Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ и признао да наратив Европске уније на глобалном плану не успева. Постоји доста разлога због чега је тако. Један од тога је да НАТО експанзионистичком политиком проширења и политиком отворених врата изазива тензије и сукоб“, објаснио је саговорник.

Инсајдер (13. јул 2022. године)