Ненад Поповић: Нећемо ући у ЕУ ни за 20 година!!!

Ненад Поповић

Паролом „Европа нема алтернативу“ власт покушава да сакрије проблеме са којима се земља суочава, као и сопствену неспособност да их решава, сматра потпредседник ДСС-а Ненад Поповић и тврди да ова влада „нема економски програм и да зато једино решење види у Европској унији“.

- Не можемо само да чекамо да уђемо у ЕУ, јер се то неће десити у наредних 10, 15 или можда чак 20 година. Шта до тада да радимо? Кад кажете да ЕУ нема алтернативу, онда ЕУ схвата да сте ви због тога спремни да жртвујете све, па и своју територију. Европа неће примити неког ко је економски слаб. Румунију и Бугарску су примили из политичких разлога, а ево они и данас лоше живе. Нису у бољој позицији ни балтичке земље, па Грчка која је пред банкротом, Шпанија, Португал… Европа има велике проблеме. Такође, не смемо да затворимо очи пред тим да ЕУ данас подржава независно Косово и зато са њима треба да отворимо дијалог, а не да пристајемо на уцене.

Шта је алтернатива ЕУ?

Поповић: Кључна ствар је помоћ државној економији, запошљавање грађана и очување животног стандарда. Да би се то десило, неопходно је у домаћу привреду усмерити пет, шест милијарди евра како би се помогло производњи. Највећи проблем је неликвидност домаћих предузећа, велики број је пред стечајем, не исплаћују се плате, каскамо за суседним земљама. Први пут у историји БиХ, Црна Гора и Македонија имају веће плате од нас.

Први пут у историји БиХ, Црна Гора и Македонија имају веће плате од нас.

Како бисте ви оживели домаћу привреду?

Поповић: Треба улагати у четири основне области, грађевину, привреду, енергетику и инфраструктуру. Ове четири гране запошљавају највећи број људи и имају највећу моћ да привуку кооперанте. У овим гранама је и највећи број домаћих производа и на тај начин јачамо домаћу производњу. Само производња може да омогући редовно плаћање пореза и плата, тако се стимулише и јавна потрошња. У супротном, претворићемо се у нечију колонију.

Ипак, рећи да нам ЕУ није потребна делује смело.

Поповић: Истина је да око 50 одсто инвестиција долази из земаља ЕУ. Треба да са њима и убудуће имамо одличне економске односе, али не да зависимо само од једног економског партнера. То је увек лоше. Мора да постоји дисперзија ризика, како не бисте, ако покварите односе са једним партнером, дошли у безизлазну ситуацију. Исте погодности које дајемо фирмама из ЕУ треба да омогућимо и привредницима из Русије, Кине… Ми смо једина европска земља која са Русијом има потписан бесцарински споразум. То је оно што треба да рекламирамо, да позовемо инвеститоре да дођу да производе код нас, где је јефтинија радна снага, да им дамо најповољније услове, да их ослободимо пореза 10-15 година и да могу без царина да извозе у Русију.

Томислав Николић је недавно изјавио да не може са ДСС-ом ни пре ни после избора?

Поповић: Наша сарадња ће зависити од тога да ли ћемо успети да утврдимо заједничку политику и заједнички одговор на покушаје да се угрози територијална целовитост Србије. То је питање свих питања. Ми ћемо стрпљиво чекати одговор СНС-а, јер то није ствар која се решава преко ноћи. Са друге стране, мислим да су грађани врло незадовољни овом влашћу и да свака опозициона странка има обавезу да чини све како би дошло до нових избора.

Подсетићу вас да је ДСС дао велики допринос у процесу евроинтеграција док је био на власти.

Али од тренутка када је Брисел почео отворено да подржава стварање лажне државе Косово, било је логично да не можемо да наставимо да разговарамо на исти начин.

СНС тврди да не може са ДСС-ом јер сте против европских интеграција.

Поповић: ДСС није против европских интеграција, само желимо да равноправно разговарамо. Подсетићу вас да је ДСС дао велики допринос у процесу евроинтеграција док је био на власти. Али од тренутка када је Брисел почео отворено да подржава стварање лажне државе Косово, било је логично да не можемо да наставимо да разговарамо на исти начин. Ми морамо да разговарамо са ЕУ о том проблему, а не да од њега окрећемо главу као ова власт. Тек када то питање решимо, моћи ћемо у будућности да разговарамо као партнери.

Мислите ли да је могуће да следећу владу саставе ДС и СНС?

Поповић: У Србији је све могуће, али то је питање за ове две странке.

А да ли би било могуће да у будућој влади буду ДСС и ДС?

Поповић: ДСС је апсолутно против политике коју води актуелна власт и поводом територијалног интегритета и поводом економије.

Ало, 27. 9. 2010.