Николић моли Путина за помоћ

Председник Србије Томислав Николић писао је Владимиру Путину и замолио да Русија уложи вето на британски предлог резолуције о Сребреници. Осим на адресу руског председника, Николић је послао писма и осталим шефовима држава-чланица СБ УН, као и генералном секретару Бан Ки Муну.

Николић је, према оцени председника Центра за стратешке алтернативе Александра Митића, начинио добар потез.
- Јасно је да премијер Вучић то није могао да уради уочи посете немачке канцеларке, јер би му отежало преговоре у којима га чекају оштри ставови и услови - каже за "Вести" Митић и додаје да је Вучић "маневарски" препустио улогу проруског човека шефу државе.
Резолуцију треба посматрати у геополитичком контексту, али и временском јер, како истиче наш саговорник, покренута је сада иако се 20. годишњица не разликује од 10, 15. или било које друге годишњице Сребренице.
- САД су овим, једним ударцем хтеле да убију три муве: да Додику поруче да им се не свиђа његова блискост са Путином, да Београду укажу да је тешко да стратешки циљ буде ЕУ, а да се кад загусти помоћ тражи од Москве. Хоће и Русију да доведу у незгодну ситуацију, јер има 15 одсто муслимана и посебне односе са муслиманским земљама, па да јој буде тешко да стави вето на резолуцију која осуђује злочине над муслиманима - појашњава Митић.
Он сматра да је британска резолуција непоправљива и да измене могу да буду само козметичке, јер је јасна политичка порука коју Лондон хоће да пошаље, а то је снажан ударац на РС и Србију.
Митић указује и на лицемерје Вашингтона који процењује да је Москви тешко да блокира предлог и не гласа за злочине над муслиманским живљем.
Са приближавањем седнице у Њујорку и обележавања у Поточарима 11. јула, ситуација се ускомешала и у Србији. Српски студенти су покренули петицију с молбом председнику и премијеру да не иду у Сребреницу и укрстили копља са универзитетском професорком Србијанком Турајлић која је "згрожена текстом петиције".
Петицију Николићу и Вучићу до јуче је потписало 2.000 студената из Србије, Црне Горе и РС, као и велики број њихових колега у дијаспори. Апел ће 8. јула предати у Влади Србије с надом да ће их примити Вучић.
Србијанку Турајлић су позвали да призна геноцид над српским народом у Сребреници од 1992. до 1995. и заједно са њима запали свећу у Храму Светога Саве и српским и муслиманским жртвама Сребренице.
- Позивамо Вас у име 3.267 српских душа чији је живот, у већини случајева, одузет ножевима, бодежима, секирама, у име српске деце Сребренице које злочинац није штедео, српских мајки Сребренице које су живот завршиле са урезаним крстом у пределу абдомена и у име српских мушкараца Сребренице који су обрезивани у верским обредима. Дакле, убијани, у већини случајева, дугом, тешком и трагичном смрћу - истакли су студенти у одговору Турајлићевој.