Пророковић: Си Ђинпинг ће са Обамом разговарати о сарадњи

Душан Пророковић, директор Центра за стратешке алтернативе из Београда, који борави у Пекингу, за Кинески међународни радио изјавио је да ће предстојећи сусрет кинеског председника Си Ђинпинга са Бараком Обамом у САД бити посвећен кооперацији, с обзиром да је Обама одлазећи председник.

Период трансформације светског политчког система обележавају фазе наизменичне конфонтације и кооперације између великих сила. Неки теоретичари говоре да је то одлика хибридног „рата" који се води. Сједињене Америчке Државе и Кина истовремено ће улазити у конфронтације по одређеним питањима, али ће морати и да сарађују, рекао је Пророковић.

Што се будућих председничких избора у САД тиче, Пророковић сматра да би долазак неког од, како је рекао, јастребова из редова Демократске странке, који не гледају благонаклоно на јачање Кине или можда за сада најозбиљенијег кандидата, републиканаца Доналда Трампа, вероватно појачао конфронтацију, али најпре треба сачекати те изборе и видети ко ће на њима победити.

Пророковић сматрада САД дестаблизацијом Блиског истока желе да зауставе кинеске иницијативе, али да је тај пројекат дестабилизације, како је рекао, уперен против руских инвестиција на Балкану и могућности да Иран искорости источну Европу за успостављање одређених саобраћајних коридора и повећање робне размене са чланицама ЕУ.