Пророковић за "Новости": Протеривање дипломата

Сличност између Барака Обаме и Мила Ђукановића се у огледа у њиховим тврдњама како су Руси покушали да утичу на изборе. У свему осталом се разликују. Па и у томе како су се руском утицају одупрли. Заправо, Обами то није пошло за руком. Руски хакери су одиграли кључну улогу у довођењу Доналда Трампа на власт. Ђукановић овакав кикс није дозволио. На сам дан избора је одлучном интервенцијом спречио државни удар. Из свега би се дало закључити како су црногорске службе далеко способније од америчких. Увек будне, на време су реаговале. Што с њиховим америчким колегама није случај.

Шалу на страну. Сличност између тврдњи о руском мешању у унутрашње прилике у САД и Црној Гори је у смешним конструкцијама које су у оба случаја направљене. Логично, црногорска верзија је јефтинија, па отуда се у главним улогама појављују трећеразредни глумци, оптужени да су хтели да изазову хаос у Подгорици током бројања гласова. Оптужбе су такве да се на њих није озбиљно осврнуо ниједан светски медиј.

Ствари су, дакле, за домаћу употребу. Као и у САД. Само су последице деловања поражених америчких демократа далеко веће. Предузет је корак који није дуго забележен. Драматично, како се то само може режирати у Холивуду, објављено је да постоје докази о деловању хакера "спонзорисаних од Русије" који су украли преписке Хилари Клинтон, пласирали их у јавност и тако усмерили ток предизборне кампање, пресудно утичући на резултат. Због тога је из САД протерано 35 руских дипломата и конзуларних радника. Како би поткрепили тврдње, упућени медији су објавили два имена протераних (што се иначе не чини). Наводно су Јевгениј Богачев и Алексеј Белан већ дуго били под присмотром америчких органа. Што се осталих тиче, мере су усмерене против припадника спољне војне обавештајне службе - ГРУ (или оних за које је америчка страна сумњала да су њени припадници). Још је такође руским дипломатама забрањено да користе два своја објекта на територији САД. И Картер Пејџ, саветник Доналда Трампа, нагласио је како оваква мера није "у дипломатском духу". Забрана приступа објектима је још и противна Бечкој конвенцији из 1961. године, што је други случај последњих година да се грубо крши овај одељак Конвенције. У јулу 2013. су, на притисак САД, аустријске власти претресле еквадорски авион којим је летео председник Ево Моралес, да би сазнале крије ли се у њему Едвард Сноуден (Моралес је из Москве, преко Беча, путовао ка Еквадору). Шта ли ће сутра бити када у некој другој земљи одлуче да претресу, на пример, авион француске или немачке владе? У дипломатији све почива на реципроцитету. Само је питање када ће идентичне мере бити примењене.

Иако се ради о тешкој оптужби, невероватном броју протераних и непримерено кратком року (72 сата) остављеном да напусте САД, од ове мере је изузет амбасадор Русије у Вашингтону. Ово чуди, пошто би се због овакве ствари први на удару морао наћи баш први човек у дипломатској мисији. Али није то једина нелогичност у поступку одлазећег председника Обаме. Као што му ово није и једини нелогичан потез на крају мандата. Сви из досадашњег америчког естаблишмента, а чији је фаворит била Хилари Клинтон, делују озлојеђено и претерано нервозно. Резултат њиховог беса су одлуке које гледамо. И које ће највише утицати на стање унутар самих САД. Руси се баш и нису потресли због протеривања дипломата, а у свету је мало оних који верују Америци (свело се на неколико источноевропских држава). Чак и они који им верују не виде зашто се Вашингтон љути. Па нису Руси измислили обојене револуције!? У сваком случају, последица Обаминих последњих одлука ће бити. Америчко јавно мњење је почело да се дели. Трамп још није ни инаугурисан, а већ је почео процес његовог обарања. Стари естаблишмент се неће предати. Као и у свим сличним ситуацијама, последице ће се осетити на спољном плану. САД се окрећу дугој унутрашњој политичкој борби. Времена и ресурса за вођење амбициозне спољне политике ће бити мање. А између две групе, оне око Трампа и друге окупљене у опозицији, ров ће бити све дубљи.

Вечерње новости, 10.01.2017.