Пророковић за Новости: Утицај Запада слаби, и у новој расподели карата, Србија може да се позиционира као озбиљан фактор у региону

Прерасподела моћи међу кључним светским играчима може бити прилика за Србију и њене лидере, рекао је Душан Пророковић, извршни директор Центра за стратешке алтернативе, за Вечерње Новости поводом председавањем Србије ОЕБС-ом које почиње следеће године.

____________________________________________________________________________________________________

Наша земља, која од наредне године преузима председавање ОЕБС, биће активни посредник у смиривању свих жаришта која су се отворила на линији Исток-Запад. Москву занима питање Придњестровља.

Србија, која од наредне године преузима председавање ОЕБС, биће активни посредник у смиривању свих жаришта која су се отворила на линији Исток-Запад.

Стратегија наше земље биће да подржава и покреће мировне иницијативе и предлаже решења, али се нећемо сврставати ни на једну страну.

То је "Новостима" речено у Влади, поводом захтева који је стигао из Москве: да наша земља, као председавајући ОЕБС, активно учествује у решавању проблема Придњестровља, области која је прогласила независност од Молдавије и тражи прикључење Русији.

Србија ће настојати да у свим кризама и конфликтима, у чијем епицентру се као "кормилар" ОЕБС буде нашла, поштује неповредивост територијалног интегритета, али и уважава специјалне односе са Русијом.

- Током председавања у 2015, приступаћемо решавању проблема непристрасно, у настојању да градимо консензус, јер је ОЕБС организација у којој се одлуке доносе искључиво тако - речено је "Новостима У МСП.

Саговорници "Новости" кажу да постоји опасност да ће Србија током готово целог председавањс ОЕБС морати да балансира између "наковња Запада и чекића Москве".

Они објашњавају да су са Украјином почели да се отварају многи "залеђени" конфликти, попут Придњестровља, Одесе, Нагорно-Карабаха, Абхазије, Јужне Осетије...

Душан Пророковић, извршни директор Центра за стратешке алтернативе, сматра да прерасподела моћи међу кључним светским играчима може бити прилика за Србију и њене лидере:

- Утицај Запада слаби, и у новој расподели карата, Србија може да се позиционира као озбиљан фактор у региону и шире. На пример, током председавања ОЕБС, председник Николић, који се позиционирао као човек ближи Русији, а који респектује Запад, може да преузме посредничку улогу у многим конфликтима.

Милован Божиновић, наш некадашњи амбасадор у Бечу, где је седиште ОЕБС, каже за "Новости" да ће будући шеф дипломатије бити у ситуацији да на "дневном нивоу" демонстрира да је Србија кредибилан међународни партнер:

- Председавајући ОЕБС не може да утиче на доношење одлука, јер је за њих потребан консензус свих чланица, али може да убрзава или успорава иницијативе и утиче на састав посматрачких мисија...

Вечерње Новости