Против чланства у НАТО скоро 70 одсто грађана Србије

Две трећине грађана Србије противи се уласку Србије у НАТО a више од половине сматра да је Алијанса велика претња по национални идентитет и суверенитет Србије, показало је најновије истраживање Београдског центра за безбедносну политику „Јавност Србије о безбедности 2011. године“ представљено данас у Медија центру.

На питање: Да ли Србија треба да уђе у НАТО? 66.3% се изјаснило негативно, 18.1% је неодлучно док је за чланство само 15.6% испитаника. У односу на 2010. годину подршка за чланство Србије у НАТО је опала скоро 5,2 одсто.

Истраживање је показало да чак 38.5% анкетираних сматра да је НАТО савез инструмент у рукама САД, а 22.3% грађана га види као заштитника интереса богатих држава, док само 5.7% грађана НАТО доживљава као одбрамбени савез.

НАТО је за грађане Србије пре свега питање прошлости везано за бомбардовање Србије и Југославије 1999. године. Чак 50.4% грађана сматра да би се уласком у НАТО Србија изложила повећаним опасностима од терористичких претњи.

Велика већина грађана,64.8%, сматра да је војна неутралност добра за националну безбедност.

На питање о томе шта би евентуални улазак у НАТО говорио о Србима као народу, сваки шести испитаник (17,2%) у таквом чину види издају предака и сопствене историје, док је најфреквентнији одговор (22%) да би то био показатељ „кратког памћења у Срба“. Такав поступак као израз паметне политике види тек нешто мало мање од 5% испитаника.