Путин жели да формира „Евроазијску унију“

Руски премијер Владимир Путин навео је у чланку објављеном у руском дневнику "Известија" да жели да бивше совјетске државе окупи у "Евроазијску унију".

Руски премијер Владимир Путин навео је у чланку објављеном у руском дневнику "Известија" да жели да бивше совјетске државе окупи у "Евроазијску унију".

Према његовим речима, нова унија била би изграђена на постојећој царинској унији са Белорусијом и Казахстаном, која ће идуће године уклонити све препреке за трговину, проток капитала и кретање радника између ових земаља.

"Нећемо се ту зауставити и успостављамо амбициозан циљ - да постигнемо чак и већи степен интеграције у Евроазијску унију", наводи Путин у чланку.

Путин је током протеког месеца најавио да ће се кандидовати на председничким изборима у марту 2012. године и према резултатима анкета он ће највероватније и победити.

Путинова иницијатива долази у време када се Русија приближава окончању 18-месечних преговора за приступ Свјетској трговинској организацији (СТО). У свом чланку, Путин није крио скепсу према СТО.

Он наводи да се са тешкоћом одвија процес проналажења нових посткризних модела за глобални развој и наводи пример рунде из Дохе, која је практично заустављена, јер постоје објективне тешкоће унутар СТО.

Руски премијер, који је једном распад СССР-а 1991. године назвао "највећом геополитичком катастрофом 20. века" рекао је да његов нови пројекат неће подсећати на Совјетски савез. Путин истиче да би "било наивно покушавати вратити или копирати нешто из прошлости".