Србија добила статус посматрача у ОДКБ

Делегација Народне скупштине Републике Србије добила је статус посматрача при Парламентарној скупштини Организације договора о колективној безбедности (ПС ОДКБ), саопштили су председник Скупштине Србије Небојша Стефановић и председник руске Думе Сергеј Наришкин. Да подсетимо, Центар за стратешке алтернативе је први организовао промоцију ОДКБ-а у Србији 2010. године у београдском Медија центру у сарадњи са Институтом ОДКБ.

"Савет ПС размотрио је молбе наших српских и авганистанских колега о укључењу њихових делегација у својству посматрача и донео је позитивну одлуку", рекао је Наришкин после заседања Савета ПС ОДКБ у Санкт Петербургу.

Небојша Стефановић је рекао, како преноси агенција Итар-Тасс, да је Србија заинтересована за најозбиљнију сарадњу с том организацијом.

У обраћању пред члановима Парламентарне скупштине Организације договора о колективној безбедности, Стефановић је оценио да је данашњи светски поредак веома комплексан и указао на потребу уважавања реалности у којој постоји више центара моћи. Он је поздравио јачање свих држава које доприносе стабилности међународног поретка, као и удруживања која имају за циљ обезбеђивање мира, безбедности и стабилности.

Наришкин је оценио да је „ово још једно признање да ОДКБ има тежину и озбиљан глас на међународној сцени“. Председник руске Думе захвалио је на посети српске делегације Санкт Петербургу и честитао делегацији Скупштине Србије на статусу посматрача.

У овој организацији Народну скупштину представљаће петочлана делегација.

Поред председника Народне скупштине Небојше Стефановића на састанку савета ПС ОДКБ у Санкт Петербургу присуствовали су и народни посланици Милован Дрецун и Јован Палалић.

Чланице ОДКБ су Русија, Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргистан и Таџикистан.