Трибина ЦСА: Власт гура Србију у Алијансу

Над Србијом се надвила опасност од “пузајућег” уласка у НАТО који спроводи актуелна власт,  иза леђа и без консултације са народом, оценили су учесници трибине  “Ко то гура Србију у НАТО?”, одржаноj у организацији Фонда Слободан Јовановић у Скупштини oпштине Вождовац, 22. децембра 2010. године. Присутнима су се обратили Александар Митић, директор Центра за стратешке алтернативе, Слободан Рељић, колумниста сајта Фонда Слободан Јовановић, Бошко Ћирковић Шкабо, београдски репер и Бранко Радун, главни и одговорни уредник магазина Видовдан.

„Главни лобиста за улазак Србије у НАТО је министарство одбране на челу са министром Драганом Шутановцем“, истакао је Александар Митић, наводећи недавну изјаву министра, „у којој је по први пут јавно рекао да народ нема шта да се пита по питању уласка у НАТО“.

Подсећајући на недавну изјаву немачког амбасадора Волфрама Маса, који је поредио бомбардовања Србије и Хитлерове Немачке, Митић је истакао да јавност за ту изјаву не би ни сазнала да није било портала „Зашто НАТО“.

„Увлачење“ Србије у НАТО пакт, заснива се „само на одлукама Владе, без неопходности консултација и одобрења Скупштине и грађана“, рекао је Митић, образлажући пројекат „фазног прикључења Србије НАТО пакту, којег припрема актуелна власт. Он је подсетио на три основне функције портала „Зашто НАТО“, које се састоје у информисању о односима наше земље о овој алијанси, представљању аргумената „за“ и „против“ НАТО и интеракцију са посетиоцима овог сајта, у функцији референдума о евентуалном приступању том војном савезу, којег би „требало што пре расписати“.

„Улазак у НАТО је прихватање добровољне окупације не само Космета, већ и целе Србије“, закључио је Радун, наводећи како се српска дипломатија „унапред одрекла војних средстава одбране “, иако „ни једна држава не искључује унапред војно решење”.

„Прича о НАТО се код нас мистификује кроз разне фразе, иако се напросто ради о једној великој ратној машинерији“, рекао је Слободан Рељић.

Подсетивши на „монструозну употребу осиромашеног уранијума приликом бомбардовања Србије“, Рељић се осврнуо и на актуелну аферу „Викиликс“.

Чланство у НАТО према Рељићу, значи обавезу „куповине веома скупе стране опреме за војску“, наводећи примере држава источне Европе, које су некад биле извозници наоружања и војне опреме, а сада су уништеиле своју војну индустрију, јер „није одговарала НАТО стандардима“.

„Ангажман САД у Авганистану је напросто пљачка“, подсетио је Рељић. Међутим, за разлику од сличних поредака у историји, за нас као савезнике, није предвиђено никакво „учешће у расподели плена“. За нас су предвиђене само обавезе, пошто би смо трошкове учешћа сносили сами“.

„Нама се једино обећава некакав долазак страних инвестиција ако уђемо у НАТО, а не говори се којих ни коликих“, навео је Рељић, осврнувши се на чињеницу да је „НАТО сила у опадању“ и да „враћање на плаћеничке војске не говори ништа добро о безбедносном систему којег заступа НАТО“.

„Волео бих да не постоји хероин исто као што бих волео да не постоји ни НАТО пакт“, оценио је Бошко Ћирковић Шкабо, члан бенда Београдски синдикат.

Подсетивши да ми већ „имамо највећу базу НАТО на нашој територији“ (Бодстил на Косову), оштро је критиковао ставове власти због намере да избегну „дијалог о тако озбиљном питању као што је приступање Србије НАТО пакту“.

„Ми не треба да будемо чланови једне мафијашке, можда чак фашистичке организације“, рекао је Шкабо. Она је први пут у историји, током бомбардовања Југославије прогласила да је телевизија „легитимни војни циљ“.

Говорећи о чланству у НАТО“ као гаранту „безбедности“ Србије, Шкабо је , навео сликовити пример из једног америчког филма, када мафијаш Дон Лука Браци тражи да му „клијент“ плати за заштиту. Када му је човек приговорио да њега нико не напада и питао „од кога ћеш да ме штитиш“, Дон Лука му је одговорио: „Па од мене.“

Домаћи „медији су окупирани од НАТО лобиста, који не желе јавну расправу и референдум“ о приступању Србије НАТО, јер „знају да су грађани Србије против“, рекао је Бранко Радун.

„НАТО се бави рекетирањем својих чланова“ и у вези тога, Радун је подсетио на изјаву једног бугарског генерала, који је сведочио да је бугартској делегацији у вези приступања те земље НАТО савезу речено: „ако нећете да прођете као Срби, морате да уђете у НАТО“.

„НАТО је дошао овде да отме Косово. Уласком у НАТО ми би смо легализовали отмицу Косова и бомбардовање. Угрозили би смо свој идентитет“, рекао је Радун.

Убеђивање Срба да уђу у НАТО је као „убеђивање девојке коју је неки манијак и психопата претукао и силовао да се после уда за тог манијака, јер је после тога вероватно неће тући и силовати“.

„Улазак у НАТО је прихватање добровољне окупације не само Космета, већ и целе Србије“, закључио је Радун, наводећи како се српска дипломатија „унапред одрекла војних средстава одбране “, иако „ни једна држава не искључује унапред војно решење”. Актуелну спољну и безбедносну политику наше Владе, Радун је сликовито упоредио са политиком Домановићеве “Страдије”, која не реагује на сталне упаде разбојника на њене јужне крајеве, при чему њени политичари и генерали упорно говоре да су они за мир.