Зоран Милошевић: Треба ли Русија да ствара анти-нато коалицију

"Глобална доминација Америке непосредно зависи од тога колико дуго ће сачувати такву позицију у Евроазији", пише Збигњев Бжежински. Ова мисао указује на то да би на самиту Шангајске организације сарадње у Уфи, Русија, Кина и Индија требале да размисле о стварању на континенту војно-стратешког партнерства, јер су све ове државе угрожене. Русија је на војном плану у Евроазији кључна држава, јер је само она способна да уништи САД у нуклеарном рату.

ИРАНСКИ ПРЕДЛОЗИ

Предлог министра одбране Ирана, Хосејна Дехкана, да се уједине снаге у борби против агресивних поступака САД и њених савезника у региону, наишле су на одобравање слушалаца Московске међународне конференције о безбедности.

Према речима председника Комисије за националну безбедност и спољњу политику Ирана, Аладина Боруџериа, његова држава је спрема на сарадњу са Русијом у свим сферама и на највишем нивоу. Треба рећи «да је то и мишљење врховног религиозног лидера ајатоле Али Хаменеија о развоју односа са Русијом», додао је Боруџери.

Иран, према речима генерала Дехкана, желео би да створи војни савез не само са Русијом, већ и са Кином и Индијом. Ове државе су такође пријатељски наклоњене Ирану. У условима санкција Савета безбедности Уједињених нација због нуклеарног програма, Кина је помогла Ирану да тргује са нафтом преко свог платног система, када је Запад блокирао систем SWIFT. Индија за све то време није престајала да купује иранску нафту, иако је трпила огроман притисак од Американаца.

Ирански министар одбране објаснио је свој предлог једноставним аргументима: постоји заједничка опасност у региону од Исламске државе и других салафијских терористичких групација које подржавају САД, Саудијска Арабија и Израел. Циљ је да се те снаге током времена пребаце у Авганистан, на Кавказ и у Централну Азију, Индију и даље на Запад Кине, па чак и у Европу.

Друга опасност, према мишљењу министра, то је «стварање и ширење кибернетичких војски и америчка доминација у виртуелном простору».

ЗАЈЕДНИЧКА БОРБА ИРАНА, КИНЕ, РУСИЈЕ И ИНДИЈЕ ПРОТИВ ШИРЕЊА НАТО-а

Истичући наведене опасности, министар је замолио да се «подржи идеја о развоју вишестране сарадње између Ирана, Кине, Русије и Индије у смислу заједничке борбе против ширења НАТО-а на Исток, размештању ракетног штита у Европи и концентрације америчке армије на југу и истоку Кине са истовременим ширењем такфиристских (салафитских) покрета у важним регионима Централне Азије и Кавказа».

За Русију све ово представља велику опасност. Русија сама не може да се избори са свим овим безбедоносним проблемима. Министар је напоменуо да су више пута руководиоци Исламске државе изјављивали о томе да су им Русија и Америка главни непријатељи. У њиховим редовима бори се и око 1 700 грађана Русије.

За Кину је важно да не допусти продор Исламске државе у своју муслиманску двадесетмилионску заједницу, односно Ујгурску аутономну област. Индија већ ратује против терористичких групација (Талибани» и други), које, такође, делују против Ирана у Авганистану и Пакистану.

Иран наглашава да Кина, Русија и Индија имају не само интерес, већ и ресурсе да се боре против исламског тероризма. Ове државе су суверене и самосталне у доношењу решења.

ШТА ОТЕЖАВА ВОЈНУ САРАДЊУ?

Проблем са формирање овог војног савеза је у томе што Кина нема добре односе са Индијом, због граничних спорова. Друго, Русија и Иран сарађују у борби против САД, али су конкуренти у сфери извоза нафте и гаса.

Но, Индија и Иран су се договорили око градње и експлоатације копненог «новог пута свиле» (пруга и ауто-пут), који ће проћи и преко Ирана и Русије да би стигао у Европу, док «конкурентно» пријатељство, према свему судећи, трајаће још дуго.

Санкције које је Запад увео Русији још дуго неће бити укинуте, а Иран неће престати да развија свој нуклеарни програм, док ће оружје и технологије за експлоатацију нафте и гаса куповати у Русији, а не Западу. Наравно, може и кинеске и индијске.

И источни вектор развоја Русије говори о томе да ће економије источних гиганата тесно сарађивати. Разматрају се и нови пројекти, не смао «новог пута свиле», веч и градња нафтовода и гасовода, чак и преко Авганистана. Ко ће чувати ове артерије? То могу само заједничке оружане снаге.

Како се могу остварити предлози Ирана? Иран и Индија могу на крају добити статус пуноправних чланова Шангајске организације сарадње (ШОС-а). ШОС у који улазе Русија, Кина, Казахстан, Таџикистан, Киргизија и Узбекистан имају задатак да се боре са терористима, а на Западу их сматрају некаквим источним НАТО-ом. Пријем у чланство ШОС-а Индије и Ирана положило би камен темељац у стварању потпуног система безбедности на огромној територији, уз учешће већине држава Централне Азије, које улазе у други одбрамбени блок са учешћем Русије – Организација договора о колективној безбедности ОДКБ.

Председник Путин је имао сусрет са лидерима ШОС-а 13. априла 20105. године, пред самит у Ефи. «Кина је спремна да координира рад свих држава и учвршћује сарадњу у сфери безбедности у оквиру ШОС-а», изјавио је министар друштвене безбедности Кине Шенкун, после тог разговора.

ВРЕМЕ КОАЛИЦИЈА

Када је Совјетски Савез имао Варшавски уговор, био је велика држава. Данас, чак и Саудијска Арабија мудро окупља око себе коалицију против Јемена од 10 држава у коју улазе чак и Пакистан и Турска. Мишљење Савета безбедности о тој коалицији није наређење. А тек какву коалицију може створити Русија пред опасношћу напада НАТО-а?

ЦАРСА