Александар Митић за Политику: Запад је Србији зарио геополитички и економски нож у леђа

Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе, наводи да је Москва договором са Анкаром направила маневар који ће ојачати улогу Турске у региону и на евроазијском простору.

„Русији је Турска потребна као конструктиван играч, иако је тешко рећи близак савезник, и на Црном мору и на Медитерану, и на Кавказу и у Сирији и на Балкану. С друге стране, ближе везе Русије и Турске ће умањити геополитичку улогу САД и нарочито Европске уније, која ће на крају крајева бити највећи губитник новонастале ситуације”, оцењује Митић, додајући да нема никакве дилеме да ће Русија наставити да шири свој утицај на Балкану, нарочито у Србији и у Републици Српској.

Митић сматра да не постоји никаква назнака да ће Србија изгубити у Русији моћног савезника на светској политичкој сцени. Он оцењује да је „торпедовањем пројекта ’Јужни ток’, Запад Србији зарио геополитички и економски нож у леђа”. Већ шест година, додаје он, спрега Вашингтона, Брисела и дела власти у Београду предано је радила да омете изградњу пројекта који је Србији могао да драматично побољша иначе очајну геополитичку позицију.

ПОЛИТИКА