ГДЕ ТИ ЈЕ ДРЖАВА, КАИНЕ?

Време када су Срби (и други Словени) имали јаке државе, дакле, остаје време лепих успомена, великих подвига и развоја културе и националног идентитета. Данас то више није тако. Зато смо, свесни државотворног капацитета Словена, па тако и Срба, поставили питање свим оним који су требали да брину о држави (не мислимо само на војнике и полицајце), већ, пре свега на политичаре и елиту, «Где ти је држава, Каине?».

Каин је овде метафора: издајника, братоубице. Јер издајом државе, Каини ако не убијају на стотине хиљада људи, а оно постављају у веома тешке услове живота милионе. За њихову патњу, неко је, свакако, одговоран!

Свесни смо да државотворни вакум и денацификација нису обухватили целокупни словенски свет – Руси, на пример, успешно обнављају своју државотворност и мисију евроазијства, док остали Словени, укључујући Пољску и друге словенске државе у Европској унији, уколико ова надржавна творевина опстане, немају перспективе, јер ће бити сведене на регију, а национални идентитет «европеизован». Тако се показује да евроатлантске интеграције представљају и деетатизацију оних држава који уђу у овај процес, што значи и денацификацију и стварање нације Еврољпана. На другој страни евроазијске интеграције говор о држави-цивилизацији, која, насупрот евроатлантизма, омогућава даљи развој нација и народа. Због тога не изненађује глобална популарност руског председника Владимира Путина, који све више постаје планетарна персонификација от-пора разарајућој глобализацији и неолибералној идеологији.

Зато је Центар академске речи (www.carsa.rs)  позвао научнике из словенског света да изложе своја размишљања о теми будућности словенских држава, јер, постоји мноштво аргумената, да није дошло време да се човечанство одрекне државе. Насупрот, држава има трајну вредност, те се вреди борити за њену «рехабилитацију».

Пристигле радове (15) приређивач је разврстао у три поглавља (Држава, Државотворност Словена у 21. веку и државотворне дилеме). Читаоци ће, наравно, (критички) судити о успеху научника. Но, већ сада можемо рећи да има одличних анализа. Читаоцима скрећемо пажњу на крајње занимљиве радове Владимира Голубева, Држава као дар Господа, Игора Андрушкевича, Дегенерација државе у савременој цивилизацији, Рустема Вахитова, Национална држава или држава-цивилизација, Дмитијра Е. Музе,Словенски свет у XXI веку: нови изазови и перспективе, Ирине А. Василенко, Идеја државе и државности у руској политичкој култури, Душана Пророковића, Однос средњоевропских словенских држава према Русији: поглед из угла геополитике и Милоша Кнежевића, Словени између Москве и Брисела.

Зборник се може наручити на телефон 064/2243349