Интервју др Александра Митића

Интервју А. Митића за "Глас јавности": Вратити се политици отпризнавања "Косова"

Председник Центра за стратешке алетарнативе др Александар Митић је у интервју „Гласу јавности“ рекао да је бивши председник Владе Србије Војислав Коштуница потезима које је повукао доносећи Устав 2006. године обезбедио опстанак Косова и Метохије у Србији.

Интервју др Алексанра Митића "Гласу јавности"

Митић, који је био и дописник Танјуга из Брисела, тврди да Србија и „данас има довољно маневарског простора да сачува Косово и Метохију без обзира на све притиске са Запада којима је изложена“.

Он је навео да је политика „отпризнавања“ Косова и Метохије коју је водио Ивица Дачић , као министар спољних послова била „делотворна“ и да од тога „никако не би требало одустати“.

- Вашингтонским споразумом тај процес  је тренутно замрзнут, али од њега никако Србија не би требало да одустане. После Владе Војислава Коштунице, то су били први потези у којима је нешто добро и конкретно урадила српска страна по питању Косова и Метохије – навео је Митић.

Он је истакао да нови усвојени извештај Европског парламента у коме се тражи од чланица ЕУ које до сада нису признале Косово да то учине, не обавезује те земље.

- Они већ десет година траже од тих земаља да признају независност Косова. Али њихов захтев није обавезујући и те земље, као што знамо, нису признале Косово све ово време – истакао је Митић.

Цео интервју са Александром Митићем можете погледати на каналу „Гласа јавности“ на Јутјубу.

Глас јавности, 2. март 2021.