Митић уводничар предавања генералног директора РТ-а Алексеја Николова

Гост Факултета политичких наука 22. априла 2019. године био је директор и извршни уредник медијске куће РТ (Раша тудеј, Russia Today) Алексеј Николов, који је одржао предавање на тему “On information cliches and post-truth techniques". Сусрет је организовао Центар за руске студије, а модератор предавања био је дописник агенције ,,Франс Прес“ са Косова током бомбардовања СРЈ 1999. године и председник Центра за стратешке алтернативе Александар Митић.

О предавању Николова писао је и дневни лист "Политика" у интервјуу објављеном на насловној страни.

,,Уколико промовишете алтернативни извор информација у САД-у сте означени као страни агент“, нагласио је господин Николов. Он је додао да данас постоји онолико извора информација колико има мобилних телефона и то више него икада у историји. ,,Нико вас не лаже, али вам ни не каже целовиту причу“, појаснио је присутнима Николов. Он је истакао да уколико желимо да се изборимо са информацијама које су нам сервиране данас, кључно је да научимо да постављамо питања.

,,Када су технике пост истине у питању, новинске агенције се користе разним средствима креирања садржаја, као што су снимање исценираних садржаја у којима се користе стварни актери догађаја, који се затим сервирају јавности“, подвукао је Николов. Он је истакао и да неретко постоје личности, попут Нелсона Менделе, који се у различитом временском тренутку другачије приказују у вестима: једном као терориста, а други пут као борац за људска права и добитник Нобелове награде за мир.

,,Не постоји ниједан медији које је потпуно неутралан. Они који вам то кажу вас отворено завлаче и лажу“, закључио је Николов. Употпунио је да је на нама, индивидуално, да се потрудимо да пронађемо извор од кога потиче информација, како бисмо могли да упоредимо масовне и алтернативне медије.

Николов је у Београду учествовао и на међународној конференцији "Крај некажњивности за злочине против новинара" посвећеној 20. годишњици НАТО бомбардовања РТС-а.

"